enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5111
EURO
34,9079
ALTIN
2.434,99
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
17°C
Kocaeli
17°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Siyasette Kurgu – Olgu Çatışması

23.08.2022
A+
A-

İnsan toplumsal bir varlığa dönüştüğünden beri siyaset insanın sorumluluğu ve zorunluluğu olmuştur. Bu manada Aristo’nun “insan politik bir hayvandır” önermesi doğrudur.

Siyasette hayatın ve insanlığın sistematiği günümüzde insanların kurguları ile şekillenir. Buna karşı duruşta yine ancak başka bir kurgu ile mümkün olacaktır.

Hali ile sürecin kurgu ile devam etmesi, kişiyi kişi, kurumsal yapıyı kurum olmaktan uzaklaştırmaktadır.

Bu yozlaşık vaziyete karşılık kimliksel duruş, inanç, anlam, ilke, izan ve dinamik bir direniş ile olur.

Siyasette ki kurgusal döngü devamlı suretle kendine meşrutiyet kazandırır. Meşrutiyet kazanımı gücü doğurur, güç ise hak kavramını rölatif bir zemine oturtturur.

Bu aşamada güç ile değil bilgi ve iman ile hareket edecek olursanız, kamu oyunda algılanacağınız tanımlar üç aşağı beş yukarı bellidir.

Aykırılık, anarşistlik, teröristlik, hainlik, radikallik, fitnecilik, uçluk, cinslik, entelektüel arızacılık, bölücülük gibi gibi.

Tüm bunların dışında üstte de bahsettiğimiz gibi mücadele etmek ise mesele, siyasetin günümüzde kurgu olmaktan başka çaresi yoktur. Bir nevi güç ve şov gösterisi, gösteri toplumu olan bir ortamda üstünlükler bu dengeler üzerinden değerlendirilecektir. Ortada bir hakikat yada gerçek yoktur. Siyaset adına yaşamak ve cemiyet adına ötekileşmemek uğruna siyasi bilgiyi siyasi kurguya feda etmek zorundasınızdır.

Tersi istikamet duruş kul, pul yapar. Teslim oluş haz verir siyasetçiyi tanrı sanrısına kaptırır.

Bu aslında siyasette kurgu ve olgu çatışmasıdır. Siyasetin kurgusallığı ile olgusal mücadele şiddete en büyük alanı açabilir. Rekabette maç kurgunun çok fazla lehine başlar.Siyasette olgu tamamı ile dezavantajdır.

Son kertede siyaset yaşamın ne şekilde olursa olsun, olmazsa olmazıdır. Olmazsa olmazı başka bir olmazsa olmaz yok edebilir. Bu da siyaset-din çatışmasının sonucunda gizlidir.

Siyasetin Dini Din ’in siyasetine nazaran daha çok tercih edildiğinden, siyasetin Dininin, Dinin siyaseti zannettirildiğinden asli bir din siyaseti kaybettirerek bizim hakikat ile buluşmamızı sağlayacaktır.

Peki, meselenin özünü yakalayacağımız sorunu çözecek soru nedir?

Dinin siyaseti vardır. Asıl mesele siyasetin dini nedir?

Bu sorunun cevabını bulmak, siyasetin dini ile mücadele edip onu yok etmek ve sonrasında Din ’in siyaseti ile makul Refaha Felaha erişmek…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.