enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
16°C
Kocaeli
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Ensar Olamayan İnsan Olamaz !

10.05.2022
A+
A-

Suriye ve Afganistanlı mülteciler üzerinden kirli siyaset yapan ve ırkçılığa varan söylemlerden geri kalmayanları şiddetli bir şekilde kınıyorum. Bu konuya farklı boyutları ile bakmakta fayda vardır :

1) Her şeyden önce ülkemize sığınmış olanların da tıpkı bizler gibi insan olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Etnik kökenine bakılmaksızın bütün insanların onurlu olduklarını ve saygıyı hak ettiklerini kabul etmek zorundayız .

2) İslami açıdan bakılacak olursa; üzerinden ırkçı politikalar güdülenlerin tamamına yakınının Müslüman olduğu görülmektedir. Allah indinde bütün Müslümanların kardeş olduğu gerçeği dikkatten kaçırılmamalıdır. Onlar kardeşlerimiz olduğuna göre, bunlara karşı düşmanca yaklaşımın İslam tarafından lanetli bir tutum olduğu gerçeğini de dikkate almamız gerekmektedir.

3) Ülkemizde gerek Ermenistan gerekse Ukrayna’dan çok ciddi bir göçmen kitle de bulunmaktadır. Lakin onlara karşı bir söylem dile getirilmemektedir. Burada Müslümanlara karşı özel bir düşmanlık güdüldüğü görülmektedir. Kişisel olarak diğer dinlerden olup da ülkemize sığınmış olanlara da insan onuruna yakışır ve dostane bir tutum içerisinde olmamızın bir zorunluluk olduğunu düşünmekte olduğumu belirtmek zorundayım.

4) Değişik Batılı ülkelere gitmenin bir yolunu bulma çabasında olan çok sayıda insanımız mevcut. Kendileri başka ülkelerde yaşayabilmek için her yolu denerken, ülkemizdeki yabancılara düşman olmak ve aşağılamak da nasıl bir tutarsızlık. Ülkemize gelen sığınmacılar, en büyük doğal hak olan yaşama hakkını sürdürebilmek için bütün bunlara katlanmaktadırlar. Halbuki herhangi bir yaşamsal sıkıntısı olmadığı halde Batı hayali kuranlar çok daha farklı bir konumdalar. Daha iyi bir hayat sürme hayaliyle bu isteği besliyorlar. Yaşama hakkı ile daha iyi yaşamak arasında dağ kadar büyük bir fark olduğu gerçeğini de unutmamamız gerekiyor.

5) Batılı ülkelerde yaşamakta olan çok sayıda Türk bulunmaktadır. Onlara karşı ırkçı söylem ve eylemler yapılmaktadır. Bizler bu ırkçı tutumlara karşı çıkarken, aynı kafayla ülkemizde yabancılara yaklaşmamız ne anlama geliyor? Faşizm ise söz konusu olan, bizdeki faşistler Batıdakilerden hiç de aşağı kalmamaktadır.

6) Yabancıların çok sayıda toplumsal soruna neden oldukları ve çok suç işlediklerine dair iddialar: Eldeki resmi verilere bakılacak olursa yabancıların suç oranlarının vatandaşlardan daha az olduğu görülmektedir. Her milletin içinde iyi ve kötüler vardır. Suriyeliye tecavüz edilirken haber değeri taşımıyor lakin bir Suriyeli tacizde bulunduğunda gündemin üst noktasına taşınıyor.

Belli odaklar çoğu zaman da uydurma haber ve görüntülerle milleti dolduruşa getirmektedirler. Böyle bir ahlaksızlığa karşı daha net bir duruş sergilenmeli ve bunu yapanlar insanlığa karşı kin ve nefret söyleminden en ağır şekilde cezalandırılmalıdırlar.

7) Ülkenin bazı yerlerinde yoğun bir gettolaşma olduğu da görülmektedir. Sığınmacıların topluma entegrasyonunu sağlamak için daha ciddi önlemler alınmalı ve belli yerlerde yoğun olarak yaşamamalarına yönelik politikalar hayata geçirilmelidir.

8) Sığınmacıların ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir dinamizm oluşturduğu gerçeğini de unutmayalım. Özellikle tarım ve sanayinin farklı alt kollarında ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlıyorlar. En ağır işleri nispeten düşük bir maaşla yerine getirmektedirler. İnsani yönünü yitirmiş olanlar için bu gerekçe bile yeterlidir.

9) Kendi ülkelerine dönmek isteyenlere insan onuruna yakışır bir hayat sürebilmeleri için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Kimse zorla gönderilmemeli, fakat topraklarında yaşamak arzusunda olanlara da yardımcı olunmalıdır.

10) Türkiye’de ırkçılık yapanların büyük bölümünün dedeleri de bu topraklara mülteci olarak gelmişlerdir. Anadolu tarih boyunca sığınılan bir ana kucağı olmuş. Kendileri yerli olmadığı halde mültecilere saldırganca saldıranların farklı emeller peşinde koştuklarını unutmamalıyız.

Siyasal iktidarın ve özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın mültecilere yönelik yaklaşımını sonuna kadar destekliyorum. Bir kaç oy uğruna bu tutumdan taviz vermemesi en büyük temennimdir. Cumhur İttifakı seçmeni içinde de bir kitlede mülteci düşmanlığı olduğu gerçeği beni kaygılandırmaktadır.

Toplum göçmenlerle ilgili doğru bilgilendirilmelidir.

Göçmen veya yabancıya düşmanlık, insanlığa karşı düşmanlıktır.

Düşün artık mültecilerin yakasından!

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. erman dedi ki:

    kaleminize ve yüreğinize sağlık hocam Allah razı olsun