enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
18°C
Kocaeli
18°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Kocaeli Kitap Fuarı

21.05.2022
A+
A-

İlk İslam’ı eserler kitap fuarı İstanbul Sultanahmet Camii Avlusunda açılmıştı.

Hatırladığım kadarıyla 1984 yılı Ramazan Ayı idi. Açıldığı günden taşındığı güne kadar katılmıştım fuara. Dar bir alandı. Kışın soğuk havalarında bile gayet sıcaktı. Ramazan ayı içerisinde açıldığından bir buluşma merkezi gibiydi. İnsanlar Sultanahmet Camii’nde teravih namazlarını kılıyorlar ve geç saatlere kadar caminin avlusunda sohbet ediyorlardı.

İstanbul örnekleri daha sonra Anadolu da açılmaya başlandı.

1997’ yılında İzmit’e taşındığımda, İzmit’te MGV olarak bir kitap fuarı açmıştık. İslam Ansiklopedisi’nin madde yazarları ile Akit, Milli Gazete ve Yeni şafak gazetelerinin köşe yazarları toplu olarak katılmışlardı fuarımıza.

28’şubat sürecinin en şiddetli dönemi olduğu için memurlar pek katılmıyorlardı toplantılara ve söyleşilere.

Zamanın Kocaeli Müftüsü, Hayrettin Karaman hocanın geldiği akşam hocayla görüşmek istediğini söyledi, gel görüş dedik. Salona girmedi. Yolun karşı tarafında durdu Hayrettin hoca ile orada görüştü. Müftü Efendi, bana sormadan niçin açtınız dedi bu fuarı. Oysa ki biz Müftü Efendiden Yeni cuma Camii’nin avlusunu istemiştik bize randevu bile vermedi. İHH’nın sinevizyon makinesini istedik, o zaman çok değerli bir aletti. Hatırladığım kadarıyla 5000 Mark teminat istediler, lambası kesilirse Almanya’dan geliyormuş, zaten makine de Alman malıydı.

Zamanın belediye başkanları da destek vermediler fuarımıza. 28’şubat sürecinden çekiniyorlardı. Hatta ortak olarak fuarı açacağımız bir belediye sonradan vazgeçti. Öğrenciler ve MGV yönetim kurulu üyesi arkadaşların gayretleriyle 20 günlük çok yoğun bir fuar açmıştık.

O günkü konuşmacılardan Ölenler oldu. Bekir Topaloğlu, Ömer Faruk Harman, Hasan Karakaya, Yılmaz Yalçıner, Ahmet Kekeç, Akif Emre, Hüseyin Üzmez aklıma gelen rahmetliler.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kitap Fuarı:
Kocaeli de Belediye’yi 2004 yılında Ak parti aldıktan sonra kitap fuarı açılmasını gündeme getirdik. Fakat 2009’a kadar bir netice alamdık.

2009’yılında İstanbul’dan gelen genç bürokrat arkadaşların gayretleriyle, ilk kitap fuarı, 88’ yayın evinin katılımıyla açıldı. Beklenenin üstünde bir ilgi görünce bu yıldan sonra her yıl artan bir ilgiyle açılmaya devam etti.

Bu yıl, 12.si açılan kitap fuarı, 350’nin üzerinde yayın evinin katılımıyla SEKA da açıldı. Önceki fuarların yapıldığı fuar alanı tamiratta olduğu için, Türkiye’nin ilk kâğıt fabrikası olup bugün park, müze, toplantı merkezleri ve bazı kültür evlerini bünyesinde barındıran SEKA park alanında açılmış. Birçok çadır kurulmuş. Park sorununu çözmek için yeni park alanları açılmış. İnsanların gezdikten sonra dinlenebilecekleri alanlar, yemek yerleri, çay ocakları ve çocuklar için de yeterli olmasa da eğlence yelerleri açılmış.

Çocuk etkinlik alanları biraz daha çeşitlendirilirse daha iyi olacak.

Kitaplar gayet uygun fiyatlardan satılıyor. Özellikle, Tarih Kurumu ve Dil Kurumunun kitaplarının fiyatları oldukça uygun.

Tarih Kurumu’nun göçle ilgili ciltli üç yayınını aldım 100 tl’ye. 19. Y.y’da Osmanlı devletinden Latin Amerika’ya göç hareketleri, Mütareke döneminde göç ve iskân, Osmanlı’dan Cumhuriyete Muhacir Komisyonları ve Faaliyetleri (1860-1923). Bugünler ’de gündem olduğu için bu kitapları yazdım. Daha birçok kitap Anadolu’ya gelen göçleri ve Anadolu içindeki farklı yerlere olan göçlerle, Anadolu’dan diğer devletlere yapılan göçleri anlatmaktadırlar. Merak edenler için Fuarda konuyla ilgili kaynak bulma imkânları vardır.

Kitapların fiyatları 2’liradan başlıyor ve yukarıya doğru çıkıyor. Mesela, Mütareke yıllarında kadın mitinglerini anlatan Afet İnanın Kitabı 2’ TL. Ömer Seyfettin’in hikâyeleri toplu halde 25 liraya fuarda satılıyor. Fuarda Kültür Bakanlığının olmamasının eksikliği hissediliyor. İlahiyat Fakültesi’nin reyonunda kaliteli sohbetler oluyor. Hocalar kitaplarını inceliyor.

Fuarı bugüne kadar en az 80 bin kişi ziyaret etmiş günlük olarak, tatil günleri bu sayı 100 binin çok üzerine çıkmaktadır. Fuarda 700’ etkinlik var. 40’tane sahaf var. Sahaflar için ayrı bir çadır kurulmuş (G’ çadırı), geniş ve güzel bir alan. STK’lar için kurulan çadırda buluşmak için güzel bir yer. 70’ STK katılmış fuara. Hiç bir sorunu olmayan şehrin her kesiminin istifade ettiği bir etkinlik. Daha güzel fuarlar ’da buluşmak dileğiyle, emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.