enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3525
EURO
34,7677
ALTIN
2.392,26
BIST
10.248,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Hafif Yağmurlu
18°C
Kocaeli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
26°C

Hintli Kadınlardan Türklere Destek

16.12.2022
A+
A-

Hintli Kadınların Türklere destek Mitingi:

1913 yılında Hindistan’ın Kalküta kentinde kadınlar bir miting düzenleyerek, Balkanlarda Müslümanlara uygulanan katliamı kınamışlardı. Bu sırada Osmanlı kadınları Milli Müdafaa cemiyeti Hindistan kadınlarını yardıma çağırmışlardır. Bu çağrı karşılıksız kalmamıştır.

Gelişmeleri takip eden bir İngiliz görevlisi, üstlerine sunduğu raporda, inanılması çok zor ve kelimelerle anlatılamayacak kadar hüzünlü bir hadiseyi şu sözlerle nakletmiştir: “Herkes elindeki her şeyi Osmanlıya yardım için getirip bırakıyordu. Bir ara kalabalık telâşlandı, bir hareketlilik görüldü. Kucağında bebek bulunan fakir bir kadın can havliyle sağa sola koşuşturuyor, “Yok mudur bir hayırsever, Allah rızası için bu çocuğumu satın alsın, bedelini Osmanlıya göndereyim.” diyordu. Herkes şaşkın, herkes perişandı. Yürekler parçalanmıştı sanki. Hem dert olmanın bu derecesi mümkün müydü? Neyse ki bir hayır sahibi kadın adına istediği meblağı yardım sandığına verir çocuğu da annesine bırakır.”

Bir dönem Ankara da Büyükelçilik yapan Pakistan Büyükelçisi anlatmıştı bir Televizyon programında, büyük annesi kulağında ki küpeleri çıkartıp Balkan Muhacirleri için açılan yardım sergisine atmak istemiş, fakat kulağından çıkartamamış küpeleri. Bunun üzerine çekip kulak yumuşağını kopartmış ve kanlı küpeleri yardım sergisine atmıştır.

Genç kızlar da düğünlerden ve çeyizlerinden vazgeçip paralarını Türk muhacirleri için kurulan yardım sandıklarına bağışlamışlardır.

Aligarha Koleji öğrencileri, öğlen yemeklerinden vazgeçerek ve yolculuk masraflarından tasarrufta bulunarak artan miktarları Türkler için toplanan yardım sandıklarına verdikleri bildirilmektedir.

Afganistan da Balkan Muhacirlerine Toplanan Yardım.

Sebilürreşad dergisi bu olayı şu şekilde haber vermiştir.

Son Osmanlı muharebeleri Âlem’i İslam’da çok büyük bir tesir icra ediyor.

Afgan emiri halkına çok yardım etmeleri konusunda emir çıkartmaktadır. Emir bir gün minbere çıkarak, Balkanlar da yapılan zulümleri sayarak ve Müslümanların düştükleri felaketleri açıklayarak (fartı teessür) büyük üzüntüsünden dolayı ağladığı ve hazır bulunanlarında üzülerek ağladığı anlaşıldı.  Bu anda hazır bulunanlar bir milyon rupiye ye kadar yardım toplamışlardır.  Ve Emir hazretleri bütün vilayetlere birer emir yollayarak bütün yardım sandıklarına süratle azami yardımın yapılmasını istemiştir. Afganistan da yardımların beş milyon rupiye ye çıkması kuvvetle muhtemeldir. Sebilürreşadsh. 216 cilt 10 5 Hazıran 1913

Son Bir Söz diyerek, M. Kemal Öke şunları söyler: Milli Mücadele Türk Askerinin süngüsü, kadınların, çocukların, yaşlıların Fedakârlığıyla kazanılmıştır.  Fakat bu kan, gözyaşı dolu Ateşten yıllar da, Komünist Rusya’nın Türkistan dan Toplanan paraların bir kısmını Türkiye’ye yardım adı altında göndermesi üzerine birçok kitap, makale yazılırken, neden pek çok Tarihçimizin, yazarımızın aklına biraz da Hindistan Müslümanlarının maddi, manevi desteğini araştırmak gelmedi?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.