enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2901
EURO
34,7979
ALTIN
2.407,16
BIST
10.249,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
24°C
Kocaeli
24°C
Açık
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

AYASOFYA VE ÜLKÜCÜ HAREKET

29.08.2020
A+
A-

Bu günkü iktidar şeklinin sebebinin MHP olduğunu kimse inkâr edemez. Gündemden kalkmış olan başkanlık sistemini yeniden gündeme getiren Sayın Devlet BAHÇELİ’dir.

 

Ayasofya’nın da müzeden camiye döndürülmesinde de Sayın BAHÇELİ’nin rolü olduğuna inanmaktayım.

 

“Dünyaya Bir Daha Gelsem Ayasofya ya İmam Olurdum.” H. Nihal ATSIZ

 

Nihal Atsızı iyi tanımayanlar onun hakkında kalem ”oynatmamalıdır” der bazı yazarlar, bence de doğrudur.

 

İsmail Kara’dan duymuştum, Nihal ATSIZ; “Benim milletimin dini İslam’dır” dermiş. Söz doğrudur, fakat ATSIZ, kendi dinin İslam olduğunu söylememiştir.

 

Atsız, Ayasofya’nın camiye çevrilmesinden yana idi. O, Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesini kabullenememişti.

 

Genç ülkücüler 1967 yılında  papa 6. paul’a sert tepki göstermiştir.

 

Katolik Kilisesi’nin 262’nci Papası 6. Paul, 25 Temmuz 1967 günü Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın davetlisi olarak ülkemize gelmişti.

 

Papa Paul VI’nın Temmuz 1967’de yaptığı Türkiye’yi ziyaretinde Ayasofya Müzesi’ni gezerek dua etmesi de protesto edilmişti. Bir grup üniversite öğrencisi, bekçilerin müdahalesine rağmen parmaklıkları aşarak saf halinde müzede namaz kılmıştı

 

On Bin Ülkücü Genç Ayasofya Camiinde:

 

24 Ekim 1975 günü öylesine bir patlıyordu ki Türk gençliği (22.10.1975 Viyan Büyük Elçimiz Danış Tunalıgil, 24 Ekim 1975 Paris Büyük Elçimiz İsmail Erez ve Şoförü Şehit ediliyordu Ermeni Örgütü Asala tarafından)…ÜGD genel merkezi bunun üzerine mitingler düzenledi Ankara ve İstanbul’da. 27 Ekim’de Ankara’da Dışişleri Bakanlığında toplanan ülkücü gençler cenaze namazına katılırlar. Ülkücüler İstanbul Beyazıt meydanında da bir miting düzenler ve “Kana kan intikam” “kahpe Yunan Ayasofya açılsın” gibi sloganlar eşliğinde Ayasofya Camiine gelinir. Sıkı güvenlik önlemlerine rağmen ülkücüler Ayasofya’ya girer. Bayrak asarlar, Kur’an okurlar.  Bazı kaynaklar da Namaz kıldırıldığı yazılmaktadır)İstanbul Ülkü Ocakları başkan Mustafa Verkaya bir konuşma yaparak İstanbul’ bu gün ikinci defa fetih ettik. Türkün fetih edemeyeceği yer yoktur” der.

 

12 Eylül öncesinde Ülkücüler müze olan Ayasofya Camisinde birkaç defa daha namaz kılmış ve Fetih suresi okumuşlardır. 1

 

Ali Seydi Çakırel, “ Ülkücülerin Ayasofya da Bir Namaz Hikâyesi “ isimli makalesinden: “Hep bir ağızdan tekbir sesleri ile Ayasofya’ya girdiklerini ve Merhum, Urfalı Ali Bağmancı isimli Ülkücü’nün; imamlık yaparak ve Fetih suresini okuyarak hep birlikte Allah Rızası için iki rekât Mescit Namazı kıldıklarını anlatır.

 

“Bir de baktım, bize engel olmak isteyen polislerin çoğu arka saflarda onlarda namaza durmuşlar, bizimle birlikte namaz kılıyorlar.” der.

 

Daha sonra;  Ali Bağmancı hakkında savcılık adli soruşturma açar ve gözaltına alınır.

 

“Kendisine Kadırga Karakolunda ağır eziyetler ve işkenceler yaptılar. Bütün bu zulüm ve işkenceler günahlarına kefaret olmuştur inşallah.”2

 

Muhsin YAZICIOĞLU; “ MECSLİS AYSOFYANIN CAMİYE DÖNDÜRÜLMESİNDE TEREDDÜT İÇERİSİNDE İSE KONU REFERANDUMA GÖTÜRÜLMELİDİR

 

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, 9 Mayıs 1995 günü TBMM de düzenlediği basın toplantısında Ayasofya’nın müze olarak kullanılmasının tarihi köklerimize saygısızlık niteliği taşıdığını savunarak, ”bu saygısızlığa son verilmeli ve Ayasofya Camii mutlaka ibadete açılmalıdır” demiştir…

 

Muhsin Yazıcıoğlu, 3 Eylül 1995 günü düzenlediği bir basın toplantısında yine Ayasofya konusuna değinerek ”Yunanistan, müftümüzü tutuklayıp cezaevine atıyor, camileri kilise haline getiriyor. Biz ise Fatih’in emaneti Ayasofya’yı ibadete açamıyoruz” demiştir.

 

22 Kasım 2006,Ayasofya Müzesi’ne gelen Alperen Ocakları üyesi bir grup, Papa’nın ziyaretini protesto etmek için ibadete kapalı olan bölümde namaz kıldı. Eylem dünyada yankı yaratırken, protestocu 39 kişi gözaltına alındı. Diye haber yapacaktı basın ve şu başlıkları atacaklardı:

 

Milliyet Gazetesi: “Provokasyon” “Papa’nın Almanya’da bir gazetecinin bundan sonraki ziyaretiniz nereye şeklindeki sorusuna verdiği Konstantin cevabı bu eylemin gerçekleşmesine neden oldu…

 

Bizim Anadolu: “ Ayasofya’da namaz dünya basınında ve M. Yazıcıoğlu Eylemi destekledi.”

 

Yeni Akit : “Ayasofya da Namaza gözaltı” “ Üsküdar sahilinde içki yasağını protesto eden Deniz Som ve şişeci arkadaşlarına ses çıkartmayan polis, Ayasofya da namaz kılan Alperen ocaklarına mensup gençlere biber gazı sıkıp hepsini gözaltına aldı.”

 

Yeni Çağ: “Vatikan Çok rahatsız” “Alperen ocaklarının Ayasofya da namaz eylemi dünyayı ayağa kaldırdı. Dış basın olaya geniş yer ayırırken Vatikan, olayın büyütülmemesi gerektiğini bildirdi.”

 

Sabah Gazetesi: “Ayasofya da namaz eylemi”  Vatikan: “Üzücü ama kaygı verici değil” dedi.

 

Milli Gazete: “ Ayasofya da Papa’ya protesto” 3

 

DÜNYA BASINININ OLAYA BAKIŞI

 

2006’da ki dünya basınının olaya bakışı ile içimizdeki bu günkü Fransızların olaya bakışı aynıdır.

 

Vatikan: Kaygıya gerek yok Dünya basını Ayasofya’daki eylemi konuşuyor Uluslararası haber ajansları, “Alperen Ocakları” üyelerinin Ayasofya Müzesi’nde yaptığı eyleme büyük ilgi gösterdi. Haberi “Urgent – Acil” koduyla abonelerine duyuran ajanslar, gelişmeleri sık aralıklarla geçtiği haberlerde de işledi.

 

Fransa Basın Ajansı (AFP) eylemi, “İstanbul kilisesinde Papa ziyaretine protesto” başlığıyla duyurdu. AFP, haberinde 120 kişilik grubun altıncı yüzyıldan kalma Bizans kilisesine ziyaretçi gibi ayrı ayrı girdiklerini belirterek, grubun içeride slogan atmaya başladığını bildirdi. AFP’nin ilerleyen saatlerde geçtiği bir haberde de “Türkiye’deki Müslüman militanlar Papa ziyaretini protesto ediyor” başlığını kullanması dikkat çekti. AFP, Saadet Partisi’nin önümüzdeki pazar İstanbul’da geniş katılımlı bir protesto gösterisine hazırlandığını da bildirdi.

 

 Amerikan Associated Press ajansı da gelişmeleri “Türk polisi, Papa ziyaretini protesto için kiliseyi işgal eden 40 milliyetçiyi gözaltına aldı” başlığı altında verdi.

 

İngiliz Reuters da “Alperen Ocakları” üyelerinin, 1453’te camiye, yirminci yüzyılda da müzeye dönüştürülen Bizans kilisesinde namaz kıldıklarını yazdı.3

 

Görüldüğü gibi batı Ayasofya’yı hiçbir zaman müze olarak görmemiş, her zaman Kilise olarak görmüştür. 3

 

Ne yazık ki, zamanın kültür bakanı da olayı kınayacaktı ama Rahmetli Muhsin’in gösterdiği cesareti gösteremeyecektir.

 

Kaynaklar:

  1. Oğuzhan Cengiz Alparslan Türkeş sh.209 Bilgeoğuz yay –İstanbul 2015
  2. Makale, Ali Seydi Çakırel. Ülkücülerin; Ayasofya’da bir namaz hikâyesi 01 Haziran 2020

3-  30.06.2020 Enpolitik.com

4-23.11.2006 – Milliyet Gazetesi

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.