enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2853
EURO
34,7704
ALTIN
2.392,43
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Belediye Başkanları ve Sorumlulukları

A+
A-

CİNCİ HÜSEYİN Mİ ÇELEBİ MEHMET Mİ?

Tercih sizin,

Adil insan iyiyi dışlayıp daha az iyiyi tercih etmez

Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günler de, belediye başkan adayları belirlenmekte, ismi belirlenen şahıs Alay-ı vala ile (tantanalı) kutlamalar, şenlikler yapıyor. Elbette ki yapsınlar, bu adayların hakkıdır. Seçilecekleri makamın yetkileri oldukça geniştir.

Seçildikten sonra işi ehline vermek gibi büyük bir sorumluluk seçilen yöneticinin boynuna yüklenir. Ya Cinci Hüseyin’i, yada Mehmet Çelebi’yi seçer.

 

Cinci Hüseyin Efendi Hikâyesi

lV. Murat devrinde Hüseyin adında bir genç, tahsil içinAnadolu’dan İstanbul’a gelir ve Şeyh Mehmet Çelebi’ye öğrenci olur. Ancak, Hüseyin Efendi, baba mesleği olan üfürükçülükten vazgeçemediği için hocası, onu stajyeryapmadığı gibi, tayini çıktığında beraberinde götürmeyip İstanbul’da tek başına bırakır Hüseyin Efendiyi. Dostları Mehmet Çelebi’ye: “ yazıktır, bu kadar zaman öğrenciniz oldu yanınızda götürmeniz uygun olur” diye ricada bulunurlarsa da.Mehmet Çelebi kabul etmez ve: “Efendiler, bizim bir itibarımız var. Kadın ve erkeğe efsun okuyan işe yaramazıberaberimizde götürüp itibarımızı da kötü duruma düşüremeyiz” karşılığını verir. Böylece Cinci Hüseyin Efendi üzüntülü bir şekilde ortada kalır.

Fakat: Hüseyin Efendi kısa süre sonra hocasının öfkesini çeken üfürükçülüğü sayesinde Sultan İbrahim’in gözdesi olur.

“Deli” lakaplı Sultan İbrahim’e doktorların tedavisi fayda vermez ve sonunda sözü edilen Cinci Hüseyin Efendi’ye başvurulur. Onun okumasıyla Sultan İbrahim’in durumunda düzelme görülür. Hiç beklemediği bir anda padişah olan Sultan İbrahim, Cinci Hüseyin Efendi’yi önce padişah hocalığına, ardından müderrisliğe ve daha sonra da “Anadolu Kazaskerliği ’ne tayin eder. Ancak, hak etmediği halde bu büyük makamlara getirilen Cinci Hoca, ne olduğunu şaşırır ve kadılıkları haraç mezat satmaya başlar. Bir tarafta rüşvet çarkı, diğer tarafta Sultan İbrahim’in zevk ve sefahati… Derken devlet hazinesi tamamen boşalır ve ne acıdır ki devlet, Cinci Hüseyin Efendi’den borç para istemek zorunda kalır. Cinci Hoca, devlete ödünç para vermeye yanaşmaz. Ancak, karşısında devlet gücü olduğunu da bilir, hem parasından hem de canından olma ihtimali vardır

Demem o ki, dün olduğu gibi bugünde birçok kişiliksiz insan devlet yönetiminde söz sahibi olabilir, yönetime seçilebilir ve yetkilerini kötüye kullanıp şahsı çıkar sağlaya bilir. Ancak,hiçbir devirde bu haram kazançlar, o hilebazlara fayda sağlamamış, hatta çoğu zaman canlarına mal olmuştur.

Sonuç olarak: Unutmayalım ki yöneticilerimiz bizim yansımalarımızdır. Diğer bir ifade ile dürüst toplumun dürüst yöneticileri olur. Hakk’ın-hukukun olmadığı, keyfî kararların hüküm sürdüğü toplumlarda ise sahtekâr yöneticilerin işbaşında olması kaçınılmazdır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.