enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
17°C
Kocaeli
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Orta Doğu’da Uygulanan Kanlı “Oded Yinon” Planı

07.02.2022
A+
A-

Oded Yinon, İsrailli bir gazetecidir, İsrail’de çeşitli bakanlıklarda görev yapmıştır. Onun hazırladığı plan bugüne kadar Orta Doğu daki Siyonist stratejiyle ilgili yapılan en açık, detaylı ve kapsamlı çalışmalardan biridir. Yinon Planı İngiltere’nin Orta Doğu’yu sömürgeleştiren planının bir devamıdır.

Ünal Acar’a göre bu plan özetle: “İsrail’in Orta Doğu ülkelerini bölme stratejisinin en açık ve ayrıntılı anlatımıdır. Ortadoğu ülkelerinde yaşayan Şii, Sünni grupların birbirleriyle nasıl savaştırılması gerektiğini anlatan bir rapordur. Büyük İsrail İmparatorluğu düşüncesini içeren bu plan birçok Uydu Devlet’inde ortaya çıkmasını hedeflemektedir.

Bu planın uygulanmasının önünde ki en büyük engellerden birisi Türkiye dir. İngilizlerin de, bölgedeki çıkarları hala devam etmektedir. Bu çıkarların korunması için ne gerekiyorsa yapacaklardır. İngiliz Büyükelçisinin ve ABD’ Büyükelçilerinin görevleri bu devletlerin çıkarlarını korumaktır. Bunun için de 100 yıl önce nasıl ki, yerli işbirlikçileri bulmuştular ve onlar vasıtasıyla koca bir devleti yok etmiştiyseler, şimdi de yeni işbirlikçiler bulunmalıdır. Bu işbirlikçiler, asker olur, sivil olur fark etmez! İzmir’e yeni Bayrak isterler, İstanbul’a yeni bir isim isterler, doğu da yeni bir devlet isterler ve gereken çalışmaları da İş birlikçileri üzerinden yürütürler yüz yıl önce olduğu gibi.

Kanlı “YinonPlanı iki temel esas üzerine oturtulmuştur. 

1) İsrail’in bölgesel bir imparatorluk olması ve

2) Arap devletlerinin tamamının dağılarak küçük devletlere dönüşmesi için bütün bölgenin bölünmesini etkilemelidir.

1980’li yılların başında dünya dengeleri yeniden kurulurken, İsrail Devletinin stratejisini açıklayan raporlar da yayınlanmıştır. Oded Yinon raporu da bunlardan bir tanesidir. Günümüzde yaşanan çatışmaları anlayabilmek için bu raporun önemi büyüktür.

ABD Dışişleri Bakanı, Condoleezza Rice’in, ( 2005-2009 )bölgede haritanın yeniden çizileceği sözü ve Trump’ın, İsrail’i tanıyacak yeni bir Filistin devletinin kurulması ve Arapların İsrail ile barışmaları bu planın uygulamalarıdır.

Haritanın Yeniden çizilmesi günümüz de gerçekleştirilmek üzeredir. Burada engel olarak görülen tek ülke Türkiye’dir. Kuzey Irakta kurulacak Kürt devleti için yapılması planlanan referandum ’un neticesiz kalması, Libya da, Somali de ve Ortadoğu da yapılması planlanan bazı darbelerin önlenmesinde ki, Türkiye’nin rolü bunun göstergesidir.

Yinon Planı doğrultusunda, Müslüman Arap dünyası kendi kendisini yok edecektir. Kendi kendisini yok eden Arap devletleri problemleriyle baş edebilecek kabiliyette değillerdir.Ve bu nedenlerle İsrail Devletine uzun vadede gerçek bir tehdit oluşturmamaktadırlar. Müslüman Arap dünyası yabancılar tarafından, sakinlerinin fikirleri alınmadan inşa edilmiş kâğıttan bir devlet gibidirler.şardan gelecek güçlü bir üfleme sınırları değiştirmeye yeterlidir.

Yinon planı doğrultusunda, Bugün, İsrail’in çevresindeki bütün Arap Devletleri parçalanmış, bölünmüş ve iç çatışmalarla delik deşik olmuşlardır. 

İsrail’in çevresindeki devletler güvenliklerini sağlayacak durumda değillerdir. Bugüne kadar İsrail korkusuyla yaşarken, şimdi İran korkusu kendilerini sarmıştır. Trumpun, Suudi Kralına; biz olmasak İran sizi iki saatte yok eder sözü bu tehdit’in karşısında ne yapmaları gerektiğini de içinde barındıran başka bir tehdittir. Suudi ordusu bütün donanımına rağmen rejimi içten ve dıştan gelecek gerçek tehlikelere karşı koruyabilecek kapasitede değildir. Yemen de, Husiler’e karşı aciz duruma düşmüş çok modern silahlara sahip bir Arap Birliği vardır.

Irak ve Suriye, iç savaştan önce güçlü ordulara sahiptiler. Fakat burada da bir problem bulunmaktaydı. Suriye ordusunun çoğunluğu Sünni, subayları Alevi, Irak ordusu ise çoğunluğu Şii komutanları ise Sünni’ idi. Bu durum da, uzun vadede orduların sadakatini muhafaza etmek mümkün olmayacaktı. Ve olmadı. Bu emperyalistlerin planlı bir çalışmasının neticesiydi.

Bütün bölgenin nasıl, kendi ciddi problemlerine karşı koyamayacak şekilde yıllar öncesinden kâğıttan bir ev gibi, inşa edildiğini görmekteyiz.  İsrail Bugün,  durumu lehine değiştirmek için muazzam fırsatlara sahiptir.

Yinon Planına göre; Suriye, etnik ve dini yapısına uygun olarak darmadağın olacak ve birkaç devlete bölünecektir. Yani, kıyı kesimi boyunca Şii Alevi bir devlet, Halep’te Sünni bir devlet ve Şam’da, kuzey komşusuna düşman diğer bir Sünni devlet ve Dürziler bir devlet kuracak,.. Bu şartlar İsrail için bölgede barış ve güvenliğin garantisi olacaktır. İsrail için oluşacak bu garanti, bölgeyi istikrarsızlaştıracak ve kan gölüne çevirecektir.

Odet Yinon Planında da, Kısa dönemde İsrail’e en büyük tehdidi oluşturan Irak’ın askeri gücüydü. Ve bu güç yok edilmeliydi.  Ne yazık ki bu plan uygulandı. Irak ve Suriye tehdit olmaktan çıkartılıp parçalandılar. Yeraltı kaynakları da İsrail ve ABD’ tarafından sömürülmektedir.

İsrail askeri güçlerinin, İşgal edilen ve edilmesi düşünülen bu kadar geniş bölgeleri kontrol etmek için yetersiz olduğu ön görülmektedir

Yinon Planı bunun için kanlı çözümler önermektedir. Bunlardan biri de; ‘‘Köy Birlikleri” oluşturulmasıdır, bu birliklerin silahlı güçleri de hiç şüphesiz oldukça küçük olacaktır (resmi terör timleri). Ve herhangi bir isyan hareketi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde yapıldığı gibi kitlesel bir aşağılama ile veya kentlerin (Temmuz 1982) Lübnan’da uygulandığı gibi bombalanması ve haritadan silinmesi suretiyle veya her iki yöntemin kullanılmasıyla cezalandırılacaktır. Bunu sağlamak maksadıyla mini devletçikler arasında, gerekli mobil tahrip edici kuvvetlerden müteşekkil mahalli İsrail garnizonlarının oluşturulmasınıöngörmektedir.

Plan başka bir şekilde de olsa bölgemiz de uygulanmaktadır. Küçük İsrail garnizonları yerine, büyük, ABD’ ve RUS garnizonları, İRAN’ garnizonları, TÜRK garnizonları kurulmuştur. Ne yazık ki, Rusya, Türkiye ve İran bu bölgede ağır ekonomik rıskler alırken, ABD ve İsrail, büyük ekonomik kazanç sağlamaktadırlar.  

Yinon Planı,  1980 – 1988 İran-Irak savaşı, 1991 Körfez Krizi, 2003 Irak’ın işgali, 2006’da Lübnan savaşı, 2011’de Libya ve Suriye iç savaşı, 15 Temmuz 2016 Türkiye de darbe girişimi ile yakın bir ilişki içerisindedir.

Yinon Planı”Orta doğu ülkelerini zayıflatmak ve sonunda ülkeleri kanlı bir şekilde parçalama projesidir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.