enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
21°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C

ŞEHİD VE ŞEHADET

29.08.2020
A+
A-

Fikirleri ve örnek yaşantıları ile topluma yön veren Müslüman düşünür, mütefekkir veya kitlelere yön veren aksiyon adamlarının birçoğu şubat ayında Hakk’ın rahmetine kavuştu, şehit oldu.

Şubat ayı her ne kadar baharı müjdelese de bu ayda dünyada ve özellikle ülkemiz de birçok alim ve sevilen isimler ebediyete göç ettiler. Şubat ayında birçok âlim ve Allah dostu şehit edildiği için de bu aya ‘Şehadet Ayı’ deniliyor.

İster Müslüman ister gayrı Müslim olsun bütün dünya halklarında bazı kelime ve terimlerin oldukça mühim azamet ve hürmet ve hatta kutsallıkları vardır.

Âlim, filozof, kahraman, talebe, üstada, ,mücahit, şehit v.s bu kelimeler söylemleri yönünden değil anlamları yönünden bu mazhariyeti, yani kutsallığı kazanmışlardır.

İslam’da ise “Şehit”, kendine has  kutsallığı ile önem arz eden bir kelimedir. Şehit bütün ananelerce  kutsal ve azametli olarak tanınmıştır.

ŞEHİDLİK VE CİHAD VAKARLIK  ÖRNEĞİDİR;

“Hak yolunda şehit olanları ölüler sanmayın onlar ölüler değillerdir. Yaradanlarının yanında, yaradanım nimetleriyle rızıklandırılmaktadırlar.”
Hakikat’ı bulmak ve hizmet için ilim peşinde koşan bir kimse tahsil süresince ve ilmi arayıp bulma esnasında vefat ederse, böyle bir kimse içinde şehit olarak dünyadan gitti denir.
“Melekler, ilim öğrenenlerden hoşlandıkları için onlara kanat gererler” buyurmuştur.
ŞEHİD’İN HAKKI;

Âlim kendi ilminde, filozof kendi felsefesinde, eğitimci kendi branşında  müsait bir çevre bulur ve vazifesini icra eder. Şehit ise büyük fedakârlıkla kendi can ve mal varlığını hiçe sayıp, madden yok olup geride bıraktığı diğer yaşayanlar için müsait bir hale sokar.
Şehit aynen bir muma benzer; yanar yanar, etrafına ışık saçar ve yokluğuna  mal olacak bu yanışla muhitini huzura kavuşturup işlerini görmeğe yardımcı olur. Kendilerini yakarlar ama beşeriyet mahallini de aydınlatırlar.

MEVLANA; 

” ya eyyuh- el muzzemil kum-il leyle illa kalila”  ayetini şu şekilde açıklamıştır.” Bu yüzdendir ki ey korkan kişi, Allah Hz. peygambere; ” Ey elbisesine bürünmüş” buyurdu yani, ” örtündüğün şeyleri at yani onlardan sıyrıl” ” Haydi geceleyin kalk çünkü ey gerçek er, sen mumsun; mumsa geceleyin daima kıyamda bulunur.” ” senin nurun olmadıkça aydın gün bile gecedir.” “senin himayen olmadıkça aslan bile tavşana esirdir.”
Sen demedin mi ki, ” Âmâyı yola götüren onu yeden kişi Allahtan yüzlerce sevaba ve ecre nail olur.”

 

” kim bir kör tutar kırk adım götürürse hidayete erer ve bağışlanır buyurmadın mı”  işte insanlığa şahit ve ışık olan bir peygamberi böyle anlatıyor Mevlana şehitlerde insanlığın yolunu aydınlatan kandillerdir.

ŞEHİD’İN BEDENİDE MÜBAREKTİR;
Ölen herkes yıkanır ve kefenlenir.  Şehidin ise sadece zaman bulunursa namazı kılınır ve defnedilir. O yıkanmaz, ona gusül verilmez, onun üzerindeki elbiseler çıkartılıp kefenlenmez.
Zira ruh ve şahsiyeti o derece pak ve her şeyden arınmış ki bu paklık onun bedenine, kanına ve giyimine tesir etmiştir.

ŞAHADETİN KUTSALLIĞININ KAYNAĞI;
Ölümlerin birçok nevi ve kısımları vardır ama sonuçta hepsi de ölümdür. Tabii ölüm, salgın hastalık nedeni ile ölüm, bir cinayet sebebi ile ölüm ve Şahadete götüren ölüm. Bu öylesine bir ölümdür ki, Kur’an ın tabiri ile”  Fİ SEBİL-LİLLAH” OLUP,  şehadet mertebesi ile yüceltilen bir ölüm olarak tanımlanır.

Şehidin iki rüknü ve esası vardır. Birinci rüknü mukaddes bir hedef yanı Allah yolunda “Fİ SEBİLİLLAH” Varlığını feda etmektir. Diğeri ise bunun açıkça yapılmasıdır.
Nimetler İnsanlar İçindir, İnsan ise İman ve Takva iyi Ameller İçindir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.