enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4796
EURO
34,8400
ALTIN
2.451,45
BIST
9.870,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
19°C
Kocaeli
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

NEDENSELLİK

29.08.2020
A+
A-

Gerçekte nedensellik ilkesi, olağan araştırmaların olduğu kadar bilimsel araştırmaların da temelidir. İnsanların bu ilke hakkında ortak düşüncesi, bilim ve endüstrinin ilerlemesiyle büyümüştür.

 

Bir fizikçi, antropolog  ya da bir sosyolog, bir nedenin müdahalesi olmaksızın fiziksel ya da toplumsal herhangi bir şeyin kendiliğinden olmayacağı dolayısıyla, her olayın nedenini keşf etmeye çalışır. Kesin nedeni ortaya çıkarmak için, bir bilim adamının, yüzlerce test ve analizlerin sonucu olumsuz çıkarsa, bilim adamı başka kuramlarla sürdürür; fakat olumlu bir sonuç alamazsa hayatının sonuna kadar çabalarını bırakmaz. Eğer bu bilim adamı ölürse, diğer bazı bilim adamları, ilgili neden ya da nedenleri bulmak ümidiyle onun bitirilmemiş çalışmasına devam ederler, fakat hiçbir zaman herhangi bir şeyin bir neden olmaksızın var olabileceğine inanmak ya da bunu savunmak eğiliminde değillerdir.

 

Bu bağlamda, saf bir gerçeklik olarak her zaman var olan bir nesnenin nedenini bulmak için çabalayacağımızı aklımızda tutmalıyız. Sadece önceden var olmayan fakat şimdi var olan bir şeyin nedenini ve kaynağını bulmaya çabalarız.

 

Bu konu üzerinde yeterli bir biçimde düşünürsek göreceğiz ki bir gerçeklikle karşılaşan zihnimiz, onun bir nedeni olup olmadığı konusunda bir fikir açıklamaz. Ona, önce bir olgu olup olmadığını, yani önceden var olup olmadığını görmek için bakarız. Onun bir olgu olması durumunda ancak, zihnimiz onun var olmasına yol açan bir nedenin olduğuna karar verir. Eğer o bir olgu değilse, bir nedeni yoktur. Bu nedenle var olan her şey, bir nedeni gerektirmez. Sadece bir olgunun nedene ihtiyacı vardır.

 

Yani nedensellik ilkesi içerisinde her olgunun muhakkak bir nedene yaslanması gerekmektedir. Nedenlerin zinciri, bağımsız ve hâkim olan bir meydana getiriciye ulaşana kadar devam eder.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.