enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

GENÇLİĞİN IZDIRABI

29.08.2020
A+
A-

GENÇLİĞİN IZDIRABI 

 

Bir dönem şehrimizin, ülkemizin gençliği’nin geleceği için projeler ürettiğimiz; Sokrat’ın zehir içirilmesine sebep olan gençlikten, Budist tapınaklarında yetişip geçmişinin birikimini Çin’de meydanlarda yakan gençlikten, kilisenin çevresinde yetişip, sonra “Son Papazın bağırsaklarıyla son kralı asın!” diye bağıran Batı gençliğini, camide, medresede yetişip camiyi, medreseyi kapatan gençlikten, ’68’ kuşağından, son olarak ‘kapitalizmi bile’ korkutan dijital dünya gençliğinden “Davos” raporuna kadar birlikte çalıştığımız, gençlik konusunu incelediğimiz Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı Ali BİLGİ’nin gönderdiği dijital gençlikle ilgili mektubunu sizinle paylaşmayı uygun buldum.

 

Ali BİLGİ mektubunda şunları yazmış:

 

“Bir nesil, bir toplum (biz)…
Gözünü açar açmaz, elini hareket ettirir ettirmez dijital dünyaya bodoslama dalıp  zamanını, fiziksel ve ruhsal dünyasını bu dünyaya esir etmektedir.
Devamında kişiliğini, kimliğini, benliğini, dilini, alışkanlıklarını, sosyal hayatı ve değerlerini dijital dünya ve platformlarından (youtuberlar, çeşitli oyunlar, TikTok, Instagram ve benzeri birçok uygulama) şekillendirmekte, gelecek hedeflerine bu alanlarda var olmayı koymaktadır.

 

Maalesef ki bu dünyayı her birimizin hayatına sokup her bir ferdin dünyası yapanlar
bizim değerlerimize haiz olmadıkları gibi bizim değerlerimizi dinamitleme üzerine bir kurgu ve idealle hummalı bir çalışma ile hunharca bunu yapmakta.

 

İnsan olmanın en temel ilke ve  değerleri ile
kendimizi, inanç, medeniyet, kültürel, toplumsal (vb.) degerleri bilmekten uzak; hatta uzak olmaktan öte tüm değer yargıları ve kendiyle bile çatışan bir toplum oluşmakta.

 

‘reyting’, beğeni, takipçi, vurmak, öldürmek, “fake”lemek, “trol”lemek, saldırmak, gebertmek, sinkaflı bir çok eylem, söylemle yoğrularak ‘başta evlatlarımız olmak üzere’ toplum yaşantımız şekillendirilmektedir.

 

Üzülerek görüyoruz ki geldiğimiz nokta; Tiktok’ta reyting alma uğruna hiçbir şeye zararı olmayan bana göre sevimli bir sıpayı insanımız(!) parçalatabiliyor.

 

Stephen Hawking’in bir söylemi ve uyarısı: “İnsanoğlu teknolojiyi bu denli kontrolsüz ve denetimsiz hayatına soktuğu sürece kendi sonunu hazırlayacaktır”. Sözü beni endişelendirmektedir.

 

Oysa dijital dünya bilgiye erişme, eğitim ve gelişim, hayatı kolaylaştırmada bir çok imkan fırsatı da sunuyor. Maalesef bizler bunu istikrarlı ve verimli kullanamıyor, kullandıramıyoruz.

 

Birçok alanda millet ve devlet olarak dayanışma içinde mücadele ortaya koyarak nice zorlukların  üstesinden gelmekteyiz, hamd olsun dünyaya da örnek olmaktayız.
Lakin özellikle evlatlarımızın yoğun bir şekilde yer aldığı, değerlerimizin erozyona uğrayarak söylem, davranış, alışkanlık, sosyal yaşantı ve de kaderimizin şekillendiği şu dijital dünyada değerlerimizle barışık, kapsayıcı, kuşatıcı, tamamlayıcı milli projelerin cazip şekilde geliştirilmesi, yaygınlaştırılması,
bu alanın radikal bir şekilde kontrol altına alınmasının elzem olduğuna inanıyorum.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.