enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3119
EURO
35,0621
ALTIN
2.278,19
BIST
8.994,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
24°C
Kocaeli
24°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C

Kocaeli’de DEVA-sa Hayal Kırıklığı

29.08.2020
A+
A-

AK Parti karşıtlığı üzerinden oluşturulan muhalif hareket, farklı yöntemlerle iktidarı değiştirmek için mücadele etmektedir. Bu mücadele legal olan yöntemler kadar etik olmayan yol ve yöntemlerle de sürdürülmektedir.

 

Oluşturulmuş olan Cumhur İttifakı’nı, Millet İttifakı’nın bu yapısıyla yıkması pek mümkün görülmediği için, farklı bir yöntemin hayata geçirilmesi bir zorunluluk olarak görülmüştür. AK Parti’nin iktidardan uzaklaştırılmasının ancak, AK Parti’nin parçalanması ile mümkün olabileceği düşüncesiyle hareket edildi.

 

Daha önceki yazılarımda da dillendirdiğim gibi, iki farklı parti kurdurularak, farklı kesimlerin oylarının alınması amaçlandı. Bu süreçte medyanın da pompalaması ile Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan gündeme taşındı.

 

Süreç içerisinde Ahmet Davutoğlu, Gelecek Partisi’ni kurdu, fakat beklentilere karşılık veremedi. Abdullah Gül destekli Ali Babacan ise oldukça gecikmeli bir şekilde partisini kurabildi. Partinin kurulmuş olduğu konjonktür de yeni bir parti için çok uygun değildi. Pandemi döneminde ortaya konan başarılı politikalar, yeni muhalefetin elini güçleştirdi.

 

Yeni kurulan partilere AK Parti’den önemli bir oy kaymayacağını, daha ziyade CHP ve İyi Partiden oy alabileceği tahminimi kaleme almıştım. Yapılan araştırmalar da, bu partilerin toplumda önemli bir karşılık görmediğini ve AK Parti’den pek bir oy devşiremediğini ortaya koyuyor.

 

Ali Babacan’ın bazı çıkmazları olduğu gözlemlendi. Uzun yıllar AK Parti iktidarında önemli görevler almış olması, yapacağı eleştirileri büyük ölçüde anlamsızlaştırıyor. Liderlik özelliği taşımıyor. Partilerde istişare iyidir lakin belli konularda liderin yönlendirici olabilmesi de şarttır. Sorulan sorulara muğlak cevaplar vererek, önce istişare edelim diyerek bir yere varılamaz.

 

Çok farklı görüşlerdeki toplama ve önemli bir bölümü eski siyasilerle yeni bir şeyler söylemek pek mümkün olamıyor. Birbiri ile tezat oluşturacak yaklaşımdaki kişiler bir araya toplanmış. Bir süre sonra farklı açıklamalar ortaya çıkacak. Parti disiplini sağlanamadığı gibi, partinin belli konularda tutum belirlemesi de mümkün olamayacaktır.

 

Babacan, Ayasofya ile ilgili kendisine yöneltilen soruya, partide zıt yaklaşımlar olduğu şeklinde bir cevap vermiş ve açılışa gitmemişti.

 

AK Parti iktidarının imzalamış olduğu uluslararası anlaşmalara sadık kalacağını söyleyen Babacan, İstanbul Sözleşmesi’nin taraftarı olduğunun altını çizmiş oldu.

 

LGBT’yi bir özgürlük alanı olarak görüyor.

 

İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey otoyolunun pahalı olması ve kendisinin de bu anlaşmaları onaylamış olması yönündeki soruya ise, uygulamayı ve yöntemi doğru bulduğu şeklinde cevaplamıştır.

 

Kürt açılımı tarzı bir söylemin süreç içerisinde benimsenmesi de muhtemel. AK Parti sayesinde bir yerlere gelmiş ve devre dışı bırakılana kadar ses çıkartamamış siyasilerin ağırlıkta olduğu bir parti yeni olmadığı gibi, yeni şeyler de söyleyemez.

 

Bu yazıyı yazmamın asıl nedeni, bu hafta içinde DEVA Partisi’nin Kocaeli İl Yönetiminin açıklamış olmasıdır. Açıklanan liste ve yönetimle ilgili bazı eleştirilerim olacaktır:

 

1) İl Yönetiminin büyük bir basın toplantısı ile basına takdim edilmesi beklenirdi. Lakin bunu göremedik. İl Yönetiminde bulunanların çay buluşmasının ardından gece saat 23: 00 gibi bir fotoğrafla basına paylaşılmış olması hiç şık olmadı. Sanırım basının önüne çıkaracakları bir liste olmaması buna neden oldu.

 

2) Liste tam bir hayal kırıklığına neden oldu. AK Parti’den büyük isimleri koparacağı beklenirken, ortaya çok zayıf ve toplumsal karşılığı olmayan bir liste çıkmış oldu. Başta Zekeriya Özak olmak üzere kulislerde ismi geçen bazı isimlerin listede yer almaması tam bir hüsran görüntüsü ortaya koymuştur. Yakinen tanıdığım ve değer verdiğim, birikimi ile kentimize ve ülkemize katkı sunabilecek olan Yüksek Mimar Zekeriya Özak’ın İl Yönetiminde yer almaması, yeni parti açısından büyük bir eksiklik olmuştur. Sayın Özak bir liste oluşturacak olsaydı, şüphesiz bu listeyle kıyaslanamayacak bir kalitede olurdu.

 

Zekeriya Özak’ın listede olmaması bir tarafa yaptığı bir açıklama ile bir süreliğine aktif siyasete ara verdiğini belirtmiş olması da çok manidardır. Yaptığı açıklamada kullandığı bir cümle özellikle dikkat çekmektedir: “En iyi ilaçlar en doğru teşhislerle ortaya çıkar ve zaman bunun için en iyi rehberdir. Ben de yapmış olduğum istişareler ve değerlendirmeler sonucunda aktif siyaseti bir süre dışarıdan takip etmeye karar verdim.” Söz konusu paylaşımda, çözüm önerileri ve yaklaşım tarzları ile alakalı DEVA Partisi’ne karşı şüpheci bir duruşu da ortaya koymaktadır. Zekeriya Özak’ın paylaşımının altına çok önemli ölçüde destek ve tebrik paylaşımlarının yapılması da önemlidir. Bu durum, AK Parti seçmeni içinde hala daha Özak’a sevgi besleyen geniş bir kitle olduğunu ortaya koymaktadır.

 

3) İl Yönetimi listesinde tanınan ve toplumda karşılığı olan birilerinin olmaması da enteresandır. Her ne kadar Babacan, parti yapılanmasında yarısının eski bilinen yüzlerden, yarısının da yeni isimlerden oluşacağını belirtmiş olsa da, burada böyle bir durum mevcut değil. Buldukları ismi yazmışlar gibi bir görüntü var.

 

4) Partide 35 kadın kotası bulunmaktadır. Buna göre söz konusu kurulda en az 14 kadın bulunmalıydı. Fakat bu sayı 9 olarak belirlenmiş. Sanırım ismini yazdıracak daha fazla kadın bulamadılar.

 

5) Listede önemli ölçüde sol tandanslı kişilerin yer aldığı da dikkatten kaçmamaktadır. Bu durum, partinin daha ziyade muhalefetten oy alacağı tezimizi güçlendirmektedir.

 

6) Ali Ufuk Yaşar ve Nihat Ergün gibi DEVA Partisi’nin önemli isimlerinin görünür olmamaları da dikkatlerden kaçmadı. DEVA Partisi’nin Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı koltuğunda oturan, AK Parti’de Kurucu İl Başkanlığı, Milletvekilliği ve Bakanlık yapmış olan Nihat Ergün’ün kendi şehri olan Kocaeli’de böyle zayıf bir il yönetiminin oluşturulmuş olmasının üzerinde de durmak gerekir. Kendi ilinde bile sağlam bir teşkilat yapısı kuramamış olan Nihat Ergün, DEVA Partisi’nde neler yapabilir diye düşünmek gerekir. Kocaeli gibi önemli bir şehirde bile yapılanmada bu kadar zayıf kalınması, DEVA Partisi açısından eksi olarak değerlendirilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.