enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3645
EURO
34,6827
ALTIN
2.395,64
BIST
10.169,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
17°C
Kocaeli
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Açık
21°C

Gelişen Bilim Sorunumuz

08.09.2021
A+
A-

Foucault modern toplumun, güvenlik toplumuna dönüşmesiyle özneyi oluştururken bireyi politikanın nesnesi haline getirdiği tezini ortaya atmıştır. Bu tez hızla kendini göstermeye devam etmektedir.

Yani bu tez ile canlı nesnel bir parantez içine haps ediliyor. Ruh bedene indirgeniyor ve insan kendi otosansürü ile iradesiyle özgür bir tercihmişçesine bedenin ruhun hapishanesine dönüşmesini gelişmişlik kompleksi ile destekliyor.

Modern ve güvenlik toplumunda metafizik ekonomi, kaza, hastalık ve ölüm korkusu ile istatistiğe indirgendi. Böylelikle bu akım ve akıl Tanrının gölgesini yeryüzünden güya uzaklaştırdı.

Tam bu aşamada Deleuze meselenin çözümü noktasında krizin sonuçlarına değil tam kalbine öznelliğine bir nevi sürecine odaklanmayı öğütler.

Süreçte hastalık baskısı, buna karşılık yaşama gayretindeki orantısızlık,  sağlığın insani manadaki tüm araçsallığını gasp etmiştir.  Yaşama dürtüsü ile satın alınan insanlığı, pazarlanan hatta peşkeş çekilen hale getirmiştir.

Yaşam önkoşulu ile modern tıbbın beden üzerindeki tüm kuralları ihmal edebilme haddi aşışı insanın sınırının, sınırsıza açılmasıdır. Bu açılma sonsuzu, malum sonu uzatmaya feda edilmiştir. Ve yaşama hipnozu, modern tıbbın en büyük hokus pokusu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yaşanan hadise dönüştürücü sistem içersinde hastalık ideoloji hastane ise mitolojik bir uzamdır. Hastaneler geri dönüşüm fabrikaları, hastalıklar doktorların elinde fabrikaya ürün çıkaran bir hammadde.

İnsan bütünü ile bu dünyaya materyale odaklanırsa insanı kaderi değil, kader insanı takip eder.

Ölüm tamamı ile negatif bir algıya sıkıştırıldığında hastalık onu daha anlamsızlaştırmaya mükellef görevli ajan halini almaktadır. Ölüm ötesi, hakikati arama, arzulama yetisini yok etmek ölümü öldürmek, Baudrllard’in deyimi ile bir şeyi aynısı ile yok etmek simülasyonudur.

Sözün özü, inorganiklik bilim olmuşsa, bu bilimde geliştikçe sorunlar artıyorsa, Lütfi BERGEN’İN tabiri ile;

AZ GELİŞMİŞLİK ÜSTÜNLÜKTÜR.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.