enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
18°C

Hint Müslümanlarının Anadolu’da Kurduğu Köyler

08.12.2022
A+
A-

Önceki yazımızda Hint Müslümanlarının Balkan Muhacirlerine yaptıkları yardımlardan bahsetmiştik ve bu yazımızda da, Balkan Muhacirleri için Anadolu da kurdukları köylerden bahsedeceğimizi yazmıştık. Kaynaklar da ve dönemin önemli basın kuruluşu Sebilürreşad Dergisi bu konuda şunları yazmaktadır:

Hindistan Âlimlerinden Zemindar Gazetesi müdürü bütün masrafları kendilerine ait olmak üzere Anadolu dahilinde ikişer yüz haneden ibaret birkaç belde kurmak maksadıyla,Anadolu’da seyahate çıkan Zafer Ali Han hazretleri, Dr. Ensarı ve Mısırlı Fuat Beyler yaptıkları araştırma neticesinde Ankara da uygun bir yer bulamadıklarını ve Konya ya hareket ettikleri Ankara gazetelerince haber verilmiştir.  Fakat Konya’da da uygun yer bulunamayarak, Adana Çukurova da karar kılınacak ve Çukurova da muhacir köyleri kurulacaktır. Muhacirlerin nakli, Muhacirlerin bütün yol masrafları ve yerleşecekleri yerlerin evleri ve alt yapıları Hint Müslümanlarınca karışlanacaktır.

Bu yerleşim yerlerinin ilk ikisine Hindistan da Müslümanların Çıkardıkları gazetelerin ikisinin ismi verilecektir.

Bu yerleşim yerlerinin isimleri “Comrade” ve “ Zemindar”  olacaktır. Dr. Ensarı Adana’dan yazdığı bir mektupta, ziraat tekniği açısından Adana’nın Hindistan’dan ileri olduğunu yazmaktadır.  Ve Türkiye’nin geri kalmış bir ülke olduğu propagandalarına inanılması gerektiğini yazmaktadır. ( Dr. Ensarı den mektup Comrade 29 Temmuz 1913) Azmi Özcan. Panislamizm sh. 223

Comrade, 3 Mayıs 1913’de şöyle yazıyordu: “ Bu muhacirlerden bir tek kişi bile yaşadıkça, sahip olduğu her şeyi Hindistanlı Müslümanların kardeşlik duygularına borçlu olduğunu her zaman hatırlayacaktır. Ayrıca bu yerleşim yerinin nüfusu çoğalırsa, her yeni üye Hindistan ve Türkiye Müslümanlarını birbirine bağlayan zincir de birer halka daha olacaklardır.”

Ne yazık ki o muhacirlerin torunları bu ülkede, Afganlı ve Pakistanlılara karşı düşmanlık tohumları ekecektir.  Biz Rabbimizden bu “beyinsizler yüzünden bizi helak etmemesini diliyoruz”  Bu emperyalist oyuncaklarının hakkı ve hakikati görmeleri için bu zulümlerin yeniden kendi başlarına gelmesi mi gerekiyor? Dedelerinden babalarından bu zalimlerin zulümlerini dinlemediler mi? Dinlediyseler ne çabuk unuttular! Unutmadıkları halde böyle davranmaları ancak bir hainliğin neticesidir.

Hint Müslümanları İ’anatı (yardımları)ndan Bir Örnek:

Hindistan Müslümanlarının Yalnız Bombay Baş Şehbenderliği (konsolosluk) vasıtasıyla (Balkan Harbi Muhacirlerine) harp yardımı olmak üzere İstanbul’a gönderilen yardımın miktarı bervech-i atidir (aşağıdaki gibidir).  

Şeyh Kasım Bin İbrahim Yardım Komisyon Başkanı – 15.000 Rupiye

Şeyh Kerim Bahai İbrahim                                              90.000 Rupiye

İbrahim Bahay, Şeyh Kasım, Kasım Ali Pir Bahay Hazretleri tarafından, ikinci kez- 90.000 Rupi, üçüncü defa yine- 45.000 rupi, dördüncü defa- 75.000 rupi, beşinci defa- 55.000 rupiye

Hindistan Kızılay’ı tarafından verilen yardım miktarı- 7000 rupiye

Kanpur bölgesinden toplanan- 8000 rupiye,

Keçi Meymen cemaatının yardımı- 75. 000 rupiye,

Bombay Hilal-ı Ahmer Cemiyeti (Kızılay Cemiyeti) tarafından-60.000 rupiye

İsimleri Malum olmayan (bilinmeyen) zevat (kişiler) tarafından-15.000 rupiye

Kanpur Kızılay’ı tarafından toplanan yardım- 45.000 rupiye

Yukarda sayılan kişiler tarafından- 30.000 rupiye

Keçi Meymen Cemaatı tarafından ikinci defa- 30.000 rupiye

Nirhum Tarafından gönderilen- 26.490 rupiye

Ziyaul İslam Encümeni vasıtasıyla toplanan yardım- 12.000 rupiye

Bombay Müslümanları tarafından toplanan yardım- 12.900 rupiye

Doktor Muhammed Hüseyin tarafından verilen yardım- 1500 rupiye

Keçi Meymen Cemaatı tarafından üçüncü defa toplanan30.000 rupiye

Şeyh Kasım vasıtasıyla Bender-i Lince ahalısı tarafından- 37.800 rupiye

Müteaddit zevat tarafından toplanan yeni yardımlar- 60.000 rupiye

Bombay Kızılay’ı vasıtasıyla öncekilerden sonra yapılan yardım-60.000 rupiye

Birçok kişi tarafından yapılan yardım-45.000 rupiye

Dehli Kızılay’ı tarafından yapılan yardım- 27.150 rupiye

Şeyh Kasım vasıtasıyla Dil-i Ahaliyeyi İslamiyesi45.085 rupiye

Birçok kişi tarafından- 29.250 rupiye

Bombay Kızılay’ı tarafından- 30.000 rupiye

Bazı şahıslar tarafından (ismini vermeyen) 33.870 rupiye

Molodonya Sahib tarafından- 150 rupiye

Molodonya Sahib tarafından-3000 rupiye

Des Nidanet sahibi tarafından- 150 rupiye, bir çift bilezik

Müteaddit zevat tarafından- 1775 rupiye

Yekün 1.261. 605 rupiye

Bu para Bombay Osmanlı konsolosu Cafer Bey tarafından İstanbul’a gönderilmiştir. Ayrıca Hint Müslümanları tarafından doğrudan doğruya gönderilen paralar ise hesaba dâhil değildir.  Bu sırada 5 bin küs olan, Bombay yakınlarında ki Poltana kasabasında bir sel felaketi olmuş ve 1400 kişi kaybolmuştur. (Fakat yardım önceliği Balkan Muhacirlerine)verilmiştir. Gelen sel kasabayı süpürüp götürmüştür. Hindistan’ın diğer vilayetlerinden de Bombay’daki gibi yardımlar toplanmıştır . Sebilürreşad sah. 336 cilt 10.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.