enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
19°C
Kocaeli
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

Mobilyacılığı bırakıp kemençe üretimine yöneldi

Mobilyacılığı bırakıp kemençe üretimine yöneldi
24.01.2020
A+
A-



– Ali Kol:
 

– "Zaman ilerledikçe sosyal medyada kemençeye ilginin artması, festivallerin yapılması, kemençeyi canlandırdı"
 

     Giresunlu marangoz ustası Ali Kol, son zamanlarda kemençeye talebin artmasıyla 36 yıllık mesleğinden vazgeçerek, mobilya yerine kemençe üretmeye başladı.

 

Görele ilçesinde uzun yıllar mobilya üretimi yapan 55 yaşındaki Kol, ilçenin önemli bir kültürü olan kemençeyi ilk kez 25 yıl önce yaptı.

 

İlerleyen zaman içerisinde yaptığı kemençeleri müşterilerine hediye eden Kol, talebin artmasıyla kemençe üretimini de artırdı. Kol, yaklaşık 2 yıldır iş yerinde sadece kemençe üretiyor.

 

Bunun yanı sıra Kol, "Kemençe ve Kültür Parkı" projesi kapsamında Karadeniz Sahil yolu güzergahına yerleştirilen 5 metre 80 santimetre yüksekliğindeki dev kemençeyi de yaptı.
 

Parkta 7 yıldır sergilenen dev kemençe, yolu kullanan vatandaşlar ve parka gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

 

Ali Kol, AA muhabirine, 1982 yılında açtığı atölyede 2 yıl öncesine kadar masa, sandalye, vestiyer, mutfak dolabı gibi mobilyaların üretimini yaptığını söyledi.

 

Mobilya üretiminin yanı sıra 1995 yılından bu yana kemençe de yaptığını anlatan Kol, kemençeleri siparişüzerine veya mobilya alanlara hediye ettiğini bildirdi.

 

Kol, mobilya sektörünün eskisi kadar hareketli olmadığını dile getirerek, "Fabrikasyon ürünler çıkınca marangozları sekteye uğrattı. Bizim de farklı şeyler yapmamız gerekiyor. Kemençe Görele'nin kültürü, ben de bir kemençe sevdalısı olarak bu işe yöneldim." dedi.

 

Yaklaşık 2 yıldır mobilya imalatıyla ilgili hiçbir iş yapmadığını anlatan Kol, şöyle devam etti:

 

"Bundan 15 yıl önce iki veya üç kemençe yapıyordum, talep olmuyordu, satamıyorduk. Hediye ediyordum. Zaman ilerledikçe sosyal medyada kemençeye ilginin artması, festivallerin yapılması, kemençeyi canlandırdı. Kemençeye talep çok olunca ben de yalnızca kemençe üretimine yöneldim. İkisi bir yürümez zaten. Bir tanesini hedef seçmem lazımdı, ben de kemençeyi seçtim."
 

Kol, yurt içinde Türkiye'nin birçok iline satış yaptığını belirterek, yurt dışında ise ABD, Rusya, Avusturya, Almanya, Belçika ve Azerbaycan'a kemençe satışı gerçekleştirdiğini aktardı.

 

Kemençe üretiminin kendisini rahatlattığını ifade eden Kol, "Kemençe üretmek terapi gibi geliyor, insanı genç tutuyor, stres attırıyor. Müzik aleti üretmek farklı bir şey. Süs eşyası kemençeler hariç yılda 300-350 arasında kemençe üretiyorum. Örneğin şu an 150 adet süs eşyası küçük boyutlu kemençe siparişim var." dedi.

 

Kol, kemençe fiyatlarının 350 liradan 2 bin liraya kadar değişiklik gösterdiğini kaydederek, süs amaçlı olan kemençelerin ise 30-40 liraya sattığını söyledi.






Tarih: 2020-01-24 11:28:52

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.