enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3278
EURO
34,8358
ALTIN
2.393,16
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Hafif Yağmurlu
18°C
Kocaeli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
26°C

Görme engellilere baston kullanmayı öğretiyor

Sol gözü görmeyen, sağ gözü yüzde 40 gören beyaz baston eğitmeni Selman Yıldırım, görme engellilere eğitim vererek yardım almadan yürüyebilmelerine yardımcı oluyor.

Görme engellilere baston kullanmayı öğretiyor
14.01.2021
A+
A-

– Sol gözü görmeyen, sağ gözü yüzde 40 gören beyaz baston eğitmeni Selman Yıldırım, görme engellilere yardım almadan yürüyebilmeleri için eğitim veriyor


– Kartal’daki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde bağımsız hareket ve beyaz baston eğitimi alan görme engelli kursiyerler, rahatlıkla günlük işlerini halledebiliyor


– Selman Yıldırım:


– “Beyaz baston görme engellinin en yakın arkadaşından daha sadık arkadaşıdır. Gözüdür, ayağıdır. Görme engellinin her şeyidir”


– Görme engelli kursiyerlerden 16 yaşındaki Firdevs Melike Alkan:


– “Bu hayatımızın bir gerçeği. Görenlerin gözü ne kadar önemliyse beyaz baston da bizim gözümüz yerine geçebilir. Bizim için bu kadar önemli”

 

Kartal’daki Türkiye Beyazay Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bağımsız hareket ve beyaz baston eğitimi alan görme engelliler, rahatlıkla günlük işlerini halledebiliyor.

 

Ağabeyi hariç kendisi ve 3 kardeşinde de görme engeli olan Yıldırım, görme engellilere eğitim vermenin mutluluğunu yaşıyor.

 

Görme engellilere 28 yıldır beyaz baston eğitimi veren 52 yaşındaki Yıldırım, yaklaşık 9 yıldır derneğe bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitmen olarak görev yapıyor.

 

Selman Yıldırım yaptığı açıklamada, 1992’de Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim aldığını belirtti.

 

Burada verilen sertifikayla daha sonra bağımsız hareket eğitmeni olarak eğitime devam ettiğini aktaran Yıldırım, 28 yıldır eğitmenlik yaptığını söyledi.

 

Yıldırım, Altı Nokta Körler Rehabilitasyon Merkezi’nde 6 ay yatılı olarak eğitim aldığını dile getirerek, eğitimin ardından aynı kurumda işe başladığını ve oradan emekli olduğunu anlattı.

 

Halk eğitim merkezinde görev aldığını ifade eden Yıldırım, beyaz bastonun görme engelliler için önemini vurguladı.

 

Beyaz bastonun bağımsız hareketin temeli olduğunu belirten Yıldırım, “Beyaz baston görme engellinin en yakın arkadaşından daha sadık arkadaşıdır. Gözüdür, ayağıdır. Görme engellinin her şeyidir.” dedi.

 

Yıldırım, görme engellinin bağımsız hareketi yoksa birilerine muhtaç olarak bir köşede oturduğunu ancak bağımsız hareket eğitimini aldıktan sonra işlerini evinde yapabildiğini veya beyaz bastonla dışarıya çıkabildiğini dile getirdi. Yıldırım, dışarıya çıkması için beyaz bastonun mutlak şart olduğunu kaydetti.

 

– “Yüzde yüz görme engelli birisi bağımsız hareket dersi veremez”

 

Görme engellilerin beyaz bastonu eğitim alarak kullanabileceğini, eğitim alınmadan kullanıldığında sıkıntı yaşanacağını anlatan Selman Yıldırım, “Beyaz bastonda sarkaç hareketi var, sarkaçta sağ adım attığında baston sol tarafta, sol adımını attığında ise sağ tarafta. Adımını atacağı yerleri sarkaçla takip ediyor. Beyaz baston olmasa görme engelliler bunun eğitimini almadığı müddetçe bir şey yapamaz.” diye konuştu.

 

Yıldırım, tamamen görme engelli birinin, kendisi gibi görme engellilere beyaz baston kullanımı için bağımsız hareket dersi veremeyeceğini dile getirerek, “Çünkü yüzde yüz görme engelli biri, kişiye hareketlerini elinden tutarak, dokunarak öğretebilir ama eğitici görmediği için hata yapıp yapmadığını bilmediğinden görmesi şart. Yüzde yüz görme engelli birisi bağımsız hareket dersi veremez.” dedi.

 

Kurumda ortalama 100 kursiyere beyaz baston eğitimi verdiğini söyleyen Yıldırım, bunlardan hepsinin başarılı olmadığını, kursiyerler arasında verilen eğitimi evinde uygulayacak kadar öğrenenler ile istediği yere çok rahatlıkla gidebilecek eğitimi alanların da olduğunu kaydetti.

 

Yıldırım, kurumun başarılı olan kursiyerlere sertifika verdiğini ifade etti.

 

– “Aileler görme engelli çocuklarını her konuda eğitime göndersin”

 

Selman Yıldırım, görme engelli çocuğu olan ailelere şu çağrıda bulundu:

 

“Aileler kesinlikle görme engelli çocuğum var diye toplumdan saklamasın. Her konuda eğitime göndersinler. Çocuğu görme engelli ama o çocukta öyle yetenekler var ki sağlam insanlardan çok güzel şeyler yapacaklarından eminim. Yeter ki eğitim almaları için çocuklarına güvenip destek versinler.”

 

– “Görenlerin gözü ne kadar önemliyse beyaz baston da bizim için o kadar önemli”

 

Görme engelli kursiyerlerden 16 yaşındaki Firdevs Melike Alkan, özel eğitim ve rahabilitasyon merkezindeki çeşitli branşlarda yaklaşık 10 yıldır eğitim aldığını söyledi.

 

Beyaz baston kullanımıyla ilgili aldığı eğitimden çok memnun kaldığını dile getiren 10. sınıf öğrencisi Alkan, eğitmenin dersleri iyi anlattığını kaydetti.

 

Alkan, görme engellilerin çocukluk dönemlerinde baston kullanımıyla ilgili çekingenliğinin olabileceğini, kendisinin de ilk zamanlarda baston kullanmak istemediğini belirterek, “Bu hayatımızın gerçeği. Görenlerin gözü ne kadar önemliyse bence beyaz baston da bizim gözümüz yerine geçebilir. Bizim için bu kadar önemli.” ifadelerini kullandı.

 

– Görme engelli kız çocuğu olan ailelere çağrı

 

Beyaz baston kullanımını iyi bilen ve derneğin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde Braille alfabesi ve bilgisayar eğitimleri alan 60 yaşındaki görme engelli Mustafa Raif Akpunar, beyaz bastonun kendisi için bir rehber, en yakın arkadaş olduğunu söyledi.

 

Özellikle görme engelli kız çocuklarının aileleri tarafından bağımsız hareket öğrenmelerine yardımcı olmalarını beklediğini ifade eden Akpunar, “(Görme engelli) Bayanların bu konuda dışarı çıkmakta, serbest hareket etmekte, eğitim almakta çok zorlandıklarını ve bu imkanların aileleri tarafından engellenmeye çalışıldığı konusunda bilgilerimiz var. Annelerden beklentimiz onlara yardımcı olmaları.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.