enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Hafif Yağmurlu
18°C
Kocaeli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
26°C

Cezaevlerinde e-görüş dönemi başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akıllı Teknolojilerin Cezaevlerine Entegrasyonu Projesi ile temel bazı işlemelerin personel ihtiyacı olmadan gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Cezaevlerinde e-görüş dönemi başlıyor
22.10.2020
A+
A-

– Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu:


– “Projeyle hükümlüler, temel bazı işlemleri personel ihtiyacı olmadan gerçekleşebilecek”


– “Çalışma kapsamında, cihazlar üzerinden görüntülü görüşme, kantin sipariş yönetimi, görüntülü sağlık hizmetleri, parmak izi ile sayım, kitap talebi, dilekçe başvuru hizmetleri, bilgilendirme ve anons hizmetleri yer alıyor”


– Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal:

 

Bakan Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün de katıldığı Türk Telekom tarafından hayata geçirilen “Akıllı Teknolojilerin Cezaevlerine Entegrasyonu Projesi”nin tanıtım toplantısına katıldı.

 

Adalet sisteminin iyileştirilmesi yönündeki ulusal politikaya Bakanlık olarak altyapı anlamında katkı sunduklarını ifade eden Karaismailoğlu, bugün gelinen noktada sağlanan değişim, gelişim sürecine ivme kazandıran tamamlayıcı unsurlardan en önemlilerinin kuşkusuz bilişim ve iletişimdeki yenilikler olduğunu söyledi.

 

Karaismailoğlu, “Son 18 yılda Bakanlık olarak, haberleşme altyapısını bugünkü durumuna getirene kadar 76,1 milyar liralık yatırım yaptık. 405 bin kilometreye yakın fiber hat uzunluğumuz var. Bunlar, bilgi toplumuna giden yollar. Biz bu yolları seriyoruz ki Türkiye, milletiyle el ele dünya liginde daha da üstlere tırmansın.” diye konuştu.

 

Bilişim, iletişimdeki yeniliklerin, ceza ve tevkif evlerindeki yaşam şartlarını da kolaylaştırması adına önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, projenin önemine işaret etti.

 

– “İşler, teknolojik altyapıyla gerçekleştirilecek”

 

Karaismailoğlu, uygulamanın hayata geçirilmesiyle ceza ve tevkif evlerindeki hükümlülerin şartlarının değişeceğini, cezaevi yönetiminin işlerinin rahatlayacağını, hükümlü yakınlarının sıkıntılarının önemli oranda hafifleyeceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

 

“Hükümlülerimizin temel bazı işlemleri personel ihtiyacı olmadan gerçekleştirilebilecek. Akıllı multimedya cihazlarının kullanılmasıyla tutuklu ve hükümlülerin, tanımlanmış bazı işlemleri koğuşlarından çıkmadan yapabilmelerine imkan verilecek. Çalışma kapsamında, cihazlar üzerinden görüntülü görüşme, kantin sipariş yönetimi, görüntülü sağlık hizmetleri, parmak iziyle sayım, kitap talebi, dilekçe başvuru hizmetleri, bilgilendirme ve anons hizmetleri yer alıyor. Normalde infaz koruma memuru tarafından yapılan işler, böylelikle teknolojik altyapıyla gerçekleştirilecek. Her gün birçok personelle yapılan sayım işi kolaylaşacak. Kantin alışverişinde emanete para bırakma sistemi ortadan kalkacak. Yüz yüze ziyaret yapamayan hükümlü yakınları için de uzaktan görüşme imkanı tanınacak.”

 

– “Hükümlülerin yaşam koşullar iyileştirilecek”

 

Projenin ikinci fazında ise e-avukat, e-doktor gibi bazı uygulamaların hayata geçirileceğine işaret eden Karaismailoğlu, böylelikle hükümlülerin yaşam koşullarında iyileştirmenin sağlanacağına dikkati çekti.

 

Karaismailoğlu, ilk aşamada Sincan Kadın Kapalı Cezaevine 17 multimedya cihazının kurulumunun gerçekleştirildiğini belirterek, test amaçlı kullanıma açıldığını söyledi.

 

Yıl sonuna kadar 100 multimedya cihazının Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi ve Sincan Çocuk Cezaevi’ne kurulması için çalışmaların devam ettiğini anlatan Karaismailoğlu, “Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ve banka entegrasyonları da 15 Kasım itibarıyla tamamlanacak. Hedefimiz, bu cihazların ülkemizdeki tüm cezaevlerine kurulması ve hükümlülerin hayatının evrensel insan haklarını önceleyen anlayışla kolaylaştırılması. Tutuklu ve hükümlülerin, rehabilite edilerek, topluma tekrar kazandırılması hepimizin asıl hedefi.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Karaismailoğlu, projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019’da duyurulan Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki “Teknolojik imkanların kullanılması suretiyle hükümlü ve tutukluların yakınları ile görüntülü görüşmesi, elektronik dilekçe arzı gibi yeni uygulamalar gerçekleştirilmesi” ilkesine uygun bir çalışma olduğunu dile getirerek, bu teknolojik altyapıyla başta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olmak üzere uluslararası yargı kurumları nezdinde de ülkenin konumunun güçleneceğini söyledi.

 

Bakanlık olarak ulaşım ve haberleşmede dijital çözümlerin payını artırarak her aşamada etkin hizmetler sunacaklarını bildiren Karaismailoğlu, dijitalleşmenin öneminin farkında olduklarını vurguladı.

 

– “Dijital görüşmeye olanak sağlıyor”

 

Türk Telekom Üst Yöneticisi Ümit Önal da ceza infaz kurumlarında dijital görüşmeye olanak sağlayan söz konusu projeyi, sistem entegrasyonu konusunda çalışma yürüten grup şirketleri Innova’nın katkıları ile gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, “Uçtan uca bütünleşik bilişim çözümleri ile Innova, bugüne kadar şehir hastanelerinden akıllı şehir ve ulaşım sistemlerine kadar pek çok büyük projeye destek verdi.” ifadelerini kullandı.

 

Projenin tamamlanması için Adalet Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde öngörülen sürenin 3 yıl olarak konuşulduğunu dile getiren Önal, “Türk Telekom olarak projeyi yaygınlaştırma süresini 2 yıla indirmek için çalışıyoruz.” dedi.

 

– Adalet Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde ceza infaz kurumlarında dijital dönüşümü başlatacak projenin tanıtımı yapıldı


– Adalet Bakanı Abdulhamit Gül:


-“Proje ile artık hükümlüler eş, çocuk, aile ve yakınlarıyla irtibatlarını sağlayabilecek, bağlarını güçlü tutacaklardır. Bu imkanın aynı zamanda hükümlülerin rehabilitasyonuna da katkı sağlayacağına inanıyoruz”

 

Adalet Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğinde ceza infaz kurumlarında dijital dönüşümü başlatan ve pilot uygulaması Ankara Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda gerçekleştirilecek Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi tanıtım toplantısı, Sheraton Otel’de yapıldı.

 

Törene, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal katıldı.

 

Konuşmasına, koronavirüs salgını döneminde özveriyle çalışan cezaevi personeline teşekkür ederek başlayan Bakan Gül, sağlık çalışanları başta olmak üzere süreçte hizmet verenlere şükranlarını sundu.

 

Kamusal hizmetlerin sunumunda temel kriterlerinin vatandaş memnuniyeti olduğunu belirten Gül, AK Parti’nin göreve geldiğinden bu yana hep insanı merkeze koyan reform adımları attığını söyledi.

 

E-dönüşüm kapsamında hayata geçirilen uygulamalarla vatandaşların hizmetlere en hızlı, en az maliyetle ulaşmasının amaçlandığını aktaran Adalet Bakanı Gül, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de yargıda dijital dönüşümün hedeflendiğini anlattı. Gül, esas amaçlarının, vatandaşların yargısal hizmetlere daha az masrafla, daha kolay ulaşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

 

– “Hükümlü yakınları açısından da çok faydalı olacağına inanıyoruz”

 

Ceza infaz kurumlarında da insanı temel alan tüm yaklaşımlara büyük hassasiyet gösterdiklerini belirten Gül, şunları söyledi:

 

“Bu proje ile artık hükümlüler eş, çocuk, aile ve yakınlarıyla irtibatlarını sağlayabilecek, bağlarını güçlü tutacaklardır. Bu imkanın, aynı zamanda hükümlülerin rehabilitasyonuna da katkı sağlayacağına inanıyoruz. Görüntülü görüşme imkanının, hükümlü yakınları açısından da çok faydalı olacağına inanıyoruz.

 

Yakınları hükümlülerle görüntülü görüşecekler, böylece seyahat etmek, masraf yapmak zorunda kalmayacakları gibi bir ilden başka bir ile gitme ya da rahatsızlığı, hastalığı nedeniyle gidemeyecek olanların yakınlarıyla görüşme imkanına sahip olması sağlanacak. Çocukların cezaevinin o ortamına girip örselenmesini önleyecek şekilde görüntülü görüşme yapılması da çocuğun üstün yararına matuf çok önemli adım olarak değerlendirilmeli. Salgın süreci de projenin ne kadar anlamlı olduğunu ortaya koymuştur.”

 

– “Hükümlüler sistemi parmak iziyle girecek”

 

Adalet Bakanı Gül, görüntülü görüşmenin yanı sıra elektronik sayım, sağlık hizmetlerine erişim, dilekçe hakkının kullanılması, kitaplara erişim, kantin siparişi ve ödemeleri gibi çok önemli hizmetlerin de projede yer aldığını ifade etti.

 

Gül, artık cezaevlerindeki kantin siparişinin elektronik ortamda yapılacağını, bu nedenle artık kurumlardaki emanet para bürolarının ortadan kaldırılacağını bildirdi.

 

Hükümlülerin sisteme parmak iziyle gireceğini ve tüm taleplerini ilgili yere ulaştıracağını kaydeden Gül, projenin personele de önemli katkı sağlayacağını, personelin artık diğer alanlardaki faaliyetlere daha fazla zaman ayırabileceğini söyledi.

 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yılmaz Çiftçi de proje ile tutuklu ve hükümlülerin odalarına yerleştirilecek cihazlarla görüntülü görüş yapılmasının sağlanacağını belirtti. Çiftçi, bunun yanı sıra e-doktor, e-kütüphane, on-line kantin alışverişi, parmak izi ile hızlı sayım gibi uygulamaların hayata geçirileceğini, sistem üzerinden kantin siparişi verip ödemelerin bu yolla yapılacağını, bakanlık iletişim uygulamasıyla dilekçe ve e-posta gönderilmesinin sağlanacağını anlattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.