enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3196
EURO
34,7215
ALTIN
2.402,54
BIST
10.361,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
22°C
Kocaeli
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C

Gayrimeşru güçlerle yapılan petrol anlaşmasına itraz

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter ile ülkede petrol üretimi ve ihracatına yeniden başlanması konusundaki anlaşmaya karşı çıktıklarını açıkladı.

Gayrimeşru güçlerle yapılan petrol anlaşmasına itraz
20.09.2020
A+
A-

– Konsey Başkanı Mişri, anlaşmaya ilişkin soruşturma açılması çağrısında bulundu

 

Mişri, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac’a gönderdiği mektupta, Hafter güçleriyle petrol üretimi ve ihracı konusunda yapılan anlaşma hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ve Hafter arasında yapılan anlaşmanın “Süheyrat Anlaşması’na ve yürürlükteki kanunlara aykırı” olduğunu belirten Mişri, anlaşmayla ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

 

Mişri, anlaşmayı “Temsilciler Meclisi, Devlet Konseyi, Başkanlık Konseyi ve Libya Merkez Bankasının yasal yetkilerine karşı bir hak ihlali” olarak nitelendirdi.

 

– Hafter’in petrol blokajı

 

Ekonomisinin tamamına yakını petrole dayalı olan Libya’da, hidrokarbon kaynaklarının yaklaşık yüzde 80’i Hafter milislerinin kontrolündeki doğu bölgelerinde bulunuyor.

 

Hafter, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde meşru Libya hükümetine karşı petrolü koz olarak kullanarak, hükümete giden gelirleri kesmek için kontrol ettiği bölgelerdeki petrol sahaları ve tesislerini ocak ayı ortasında kapattı.

 

Libya Ulusal Petrol Kurumu verilerine göre, Hafter’in petrol üretim ve ihracatını illegal yollarla engellemesi nedeniyle, ülke ekonomisinin 8 aylık maddi kaybı 10 milyar doları buldu.

 

Hafter, 8 aydır kapalı tuttuğu petrol tesislerini cuma günü yeniden açtığını duyurmuş, petrol gelirlerinin adil dağıtımını garanti edecek gerekli tüm şartlar ve önlemler uygulanarak, petrol üretim ve ihracatının başlatıldığını söylemişti.

 

Hafter milislerinin sözcüsü Ahmed el-Mismari ise cuma günü Hafter’in petrol tesislerini yeniden açtığını duyurmasından kısa süre sonra yaptığı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Muaytik ile petrol üretimi ve ihracatıyla ilgili anlaşmaya varıldığını ifade etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.