enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
21°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C

FAO Gıda Güvenliği Sorumlusu Obara’dan Türkiye açıklaması

FAO Gıda Güvenliği Sorumlusu Obara’dan Türkiye açıklaması
08.05.2020
A+
A-



Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Güvenliği Sorumlusu Keigo Obara, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tarım, gıda güvenliği ve küresel gıda fiyatlarına etkilerini AA muhabirlerine değerlendirdi.

 

Salgının tıpkı açlık gibi küresel yanıt gerektiren küresel bir sorun olduğuna işaret eden Obara, neredeyse tüm ülkelerin salgına karşı sadece sınırlarını kapatmakla kalmadığını, aynı zamanda içeride de sosyal ve ekonomik işleyişi durma noktasına getiren, hizmet sektörü işletmelerinin kapatılması, karantina, sokağa çıkma yasağı gibi zorunlu tedbirler aldığını kaydetti.

 

Obara, insan hareketlerini sınırlandırmak amacıyla sınırların kapanmasının, en çok gıda açısından daha kırılgan ülkeleri olumsuz etkileyeceğinin altını çizerek, "Toplam nüfusu 113 milyonu bulan 53 ülkede insanlar, akut açlıkla boğuşuyor. Şayet virüs tehdidi bu boyutta devam ederse, bu ülkelerdeki kamu sağlık sistemlerinin kapasiteleri bunu kaldırmayabilir ve insanlık, dramatik sonuçlarla karşılaşabilir." ifadesini kullandı.

 

"Türkiye, tarım ve gıda alanında büyük oyunculardan biri"

 

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu büyük üreticiler liginde şu an için büyük bir kırılganlık veya riskin olmadığına dikkati çeken Obara, şöyle devam etti:

 

"Risk, daha çok gelişmemiş ülkeler ile gıdada dışa bağımlı ülkeler için mevcut. Fakat şunun altını tekrar önemle çizmek gerekiyor; küresel tarım ve gıda üretimi birbirine sıkı bağlarla bağlı. Sistemdeki kırılma ve sert şoklar, herkesi etkiler. Şu ana kadar en şiddetli fiyat artışı Afrika'da yaşandı. Artışlar yüzde 30'lar seviyelerini gördü. Sonra sırayla Güney Amerika, Asya ve Doğu Avrupa geliyor.

 

G20 üyeleri içinde aynı dönemde gıda fiyat artış oranı mayıs başı itibarıyla ABD'de yüzde 4,1, Kanada'da yüzde 3,3, Çin'de yüzde 3,8, Fransa'da yüzde 3,4, Rusya'da yüzde 3,8, İngiltere'de yüzde 3,2. Türkiye'de ise bu rakam yüzde 2,7 düzeyinde. Gerekli tedbirler alınmazsa burada bir miktar daha tırmanış beklenebilir. Artışın Türkiye'de görece az olması, Türkiye'nin tarım ve gıda alanındaki avantajını ortaya koyuyor."

 

Obara, Türkiye'nin tarım ve gıda alanında büyük oyunculardan biri olduğunu, ithal ettiği tarımsal ürünlerin önemli bir kısmını da yurt içinde işleyip ihraç ettiğini belirterek, "Dolayısıyla ithalat yapılan ülkelerdeki kısıtlamalar veya fiyat değişiklikleri, ürün bazında rekolteye bağlı olarak bölgesel ya da küresel dalgalanmalardan Türkiye'nin de etkilenmesine neden olabilir." dedi.






Tarih: 2020-05-08 02:45:23

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.