enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
21°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C

Telefon Güvenliğini Arttırma

PIN kodlarının eskisi kadar kullanılmadığı modern çağda, farklı gerekçelere bağlı olarak telefonları güvende tutmanın yolları bulunuyor.

Telefon Güvenliğini Arttırma
02.12.2022
A+
A-

Telefon Güvenliğini Arttırma, PIN kodlarının eskisi kadar kullanılmadığı modern çağda, farklı gerekçelere bağlı olarak telefonları güvende tutmanın yolları bulunuyor. Hem kapkaç ve gasp olaylarının artması hem de siber suçların kapsamının genişlemesiyle, cep telefonlarındaki güvenlik tedbirleri daha önemli hale geliyor.

Kişisel bilgilerin ve özel paylaşımların çokça yer olduğu kişisel akıllı telefonları güvenli hale getirmek için bir dizi yol bulunmaktadır. Bu formüllerin uygulanması sayesinde telefonun çalınması, kaybolması gibi hallerde kişisel bilgilere ulaşım sağlanamıyor. Dolayısıyla telefonu alan/bulan kişi sahibiyle ilgili bilgilere ulaşamadan telefonu parçalamak/satmak zorunda kalıyor.

Öte yandan siber saldırılara ilişkin tedbirler ise, özellikle banka hesaplarının güvenliği açısından çok önemli bir konudur. Banka hesaplarının yanı sıra, galerilerimizde kayıtlı olan özel fotoğraf ve videoların başkası tarafından ele geçirilmesi de kişisel hayatın gizliliğini tehlikeye sokmaktadır. Yasalarda suç olduğu açıkça belirtilen bu türden saldırılar için, bireysel olarak tedbirler alınabilir.

  1. Parmak İzi Kilidi

Son yıllarda üretilen akıllı cihazların pek çoğunda bulunan parmak izi teknolojisi, özellikle telefonun çalınması ve kaybolması durumlarında kritik bir rol oynamaktadır. Telefonunuz fiziksel olarak başkası tarafından ele geçirilmiş olsa bile, içerisinde bulunan fotoğraf, video ve belgelere ulaşımı ciddi ölçüde kısıtlamış olursunuz. Ayrıca tüm bu tehlikelerden bağımsız olarak; aile evinde ya da öğrenci evinde kalanlar için telefonun incelenmesi ve mesajların okunması gibi durumlara karşı da doğal bir tedbir alınmış olur.

  1. Mağaza Dışı Uygulamalardan Kaçınma

Siber saldırılara karşı cep telefonlarını güvende tutmanın yolları arasında mağaza dışı uygulamalardan kaçınması önem teşkil ediyor. Telefon Güvenliğini Arttırma iOS işletim sistemli cihazlar için AppStore, Android cihazlar için ise Google Play Store ve telefonda tanımlı diğer resmi mağazalar (Galaxy Store vb.) tercih edilmelidir. Bu mağazaların dışından, özellikle .apk uzantılı yüklemelerden kaçınmak gerekiyor. Resmi mağazalarda bulunan tüm uygulamalar, sağlayıcı servisler tarafından belli denetimlere tabi tutulduğu için güvenlik kaygıları en alt seviyelere indirmektedir.

  1. Antivirüs Uygulamalarından Yararlanma

İndirilen birtakım uygulamalardan, ziyaret edilen web sayfalarından telefonlarımıza bulaştırılan virüsler nedeniyle kişisel verilerimiz tehlikeye girmektedir. Özellikle e-posta ekleri ve mesajlarda gönderilen linklerin büyük çoğunluğu bu amaca hizmet ediyor. Bu nedenle antivirüs programları sizi tehlikeli olabilecek sayfalar hakkında uyarıyor ve cihaza virüs bulaşma ihtimalini düşürüyor. Hacker denilen kişiler tarafından sürekli olarak yeni virüsler üretildiği için tanınmayan kişilerden gelen mesaj ve e-postalara dikkat etmek gerekiyor.

  1. E-posta ve Mesaj Ekleri

Bir üst başlıkta da belirtildiği üzere, özellikle telefon sahibinin tanımadığı kişi ve numaralardan gelen SMS ve e-postalar kişisel bilgilerin çalınmasına yönelik olarak oluşturulmuş olabilir. Son yıllarda en popüler hale gelen dolandırıcılık yöntemlerinden birisidir. Kişilere kampanya içerikli, hediye kazandınız gibi mesajlar ve e-postalar gönderiliyor. Burada belirtilen linklere tıklayan kişilerin cihazlarına uzaktan erişim sağlama imkânı bulunuyor. Akıllı telefonumu nasıl güvende tutarım diyorsanız, bu tarz SMS ve e-postalara itibar etmeyiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.