enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Hafif Yağmurlu
18°C
Kocaeli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
27°C

MALAZGİRT SAVAŞINDAN İLGİNÇ NOTLAR (1) :

29.08.2020
A+
A-

1- “…Bizans İmparatoru Malazgirt yöresine geldi. Bunun üzerine Sultan Alp Arslan da Malazgirt önlerine gelerek su kenarına (Murat Çayı kenarı) kondu. İkisi arasında yazışma cereyan etti. İbnü’l Mahleban Sultanın elçisi olarak Bizans İmparatoruna gitti. İmparator ona memleketi hakkında sorular sordu:

 

İmparator : İsfahan mı yoksa Hamedan mı iyidir?
Elçi : İsfahan
İmparator: : Hamedan’ın şiddetli soğuğu olduğu bana söylendi
Elçi : Evet öyledir
İmparator : Biz İsfahan’da kışlarız, binitlerimiz de Hamedan’da.
Elçi : Binitler gerçekten Hamedan’da kışlayacak, fakat seni bilemem…”

İbnü’l Ezrak, Tarih-i Meyyafarikin ve Amid, s.189-190

 

2- “ … Sultan düşmanın üzerine atılmadan önce : “Dönmek isteyen dönsün, burada Tanrı’dan başka hükmeden bir sultan yoktur.” dedi. Okunu ve yayını atıp kılıcını eline aldı ve atının kuyruğunu bizzat eliyle bağladı.

 

İki taraf kuvvetleri karşılaştıklarında Bizanslıların ordusunun çevresini hendek ile çevirdikleri görüldü. Bunun üzerine Sultan : “ Vallahi onlar yenileceklerdir. Çünkü sayılarının çok olmasına rağmen hendek kazmaları onların korkaklıklarını gösterir.” dedi…”

Ahbarü’d-devleti’s-Selçukiye, s.46-53

 

3- “ … Savaş kazanılıp Sultan ordugahına döndüğünde, Hadım Gevherayin (Alp Arslan – Melikşah ve Berkyaruk döneminin önemli komutanlarından biri) : “Ey Sultan, memluklerimden biri Bizans İmparatorunu esir aldığını söylüyor. Bu memlukü Nizamü’l-Mülk askeri teftiş ederken gördüğünde küçümsemiş ve saf dışı edilmesini emretmişti. Fakat ricada bulunulması üzerine istemeyerek yerinde kalmasına müsaade etmiş ve alaylı bir şekilde “Ola ki Bizans İmparatorunu tutsak alıp bize getire” demişti. Ulu Tanrı Bizans İmparatorunun tutsaklığını bu memlukün eliyle nasip etmiş…”

İbnü’l Cevzi, Kitabü’l-muntazam ve Mültakatü’l-muntazam fi Ahbari’l-mülük ve’l-ümem, VIII, s.260-265

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.