enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3666
EURO
34,7905
ALTIN
2.442,39
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
18°C
Kocaeli
18°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
20°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C

KUR’AN İLE ŞEREFLENEN GECE

Yüce Allah’ın, biz mü’min kullarına en büyük lütuf ve ihsanlarından biri de Kadir Gecesi’dir.

KUR’AN İLE ŞEREFLENEN GECE
05.04.2024
A+
A-

Bu gece, bizlere günahlarımızdan arınmamız, çokça sevap kazanarak yüce mertebelere erişmemiz için sunulmuş büyük bir fırsattır. Çünkü sadece Hz. Peygamber (s.a.s.) ve O’nun ümmetine mahsus bu mübarek gece, bin aydan, yani 83 küsur seneden daha hayırlıdır

Bir gün Allah Resûlü (s.a.s) ashab-ı kirama, İsrailoğulları’ndan bir kişinin (Şem’ûn-i Gazî), silahını kuşanarak Allah yolunda bin ay cihad ettiğini anlatmıştı. Müslümanlar bu duruma hayret ederek ona gıpta etmişlerdi. Bunun üzerine Allahu Teâlâ Kadir suresini indirmiş ve ümmet-i Muhammed’e olan lütuf ve ihsanını beyan etmiştir. (Tecrîd-Sarîh Tercemesi, VI, 313)

Kadir Gecesi’nin değeri, insanlara dünya ve ahiret mutluluğunun yollarını gösteren, beşeriyeti karanlıklardan çıkarıp, aydınlığa kavuşturan, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in bu gece indirilmiş olmasından dolayıdır. Kur’an-ı Kerim gibi insanlık için bir hidayet rehberi olan kitabın böyle bir gecede inmesi ona müstesna bir şeref kazandırmıştır.

Kadir Gecesi, gecelerin en feyizlisi ve bereketlisidir. Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen tek ay Ramazan ayı, adına müstakil sure olan tek gece de Kadir gecesidir. Bu gece çok şerefli ve müstesna bir gece olduğundan Kur’an-ı Kerim’de müstakil bir sure ile şerefi yükseltilmiştir. Kur’an’ın doksan yedinci suresi olan “Kadir Suresi”nde şöyle buyrulur: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 97/1–5)

Kadir Gecesi’ni üstün ve değerli yapan özellikleri şunlardır:

1. Kur’an-ı Kerim bu gecede inmiştir.

2. Bu gece bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecede yapılan ibadetler içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetlerden daha faziletlidir.

3. Allah Teâlâ’nın ezelde takdir ettiği şeylerden bir sonraki seneye kadar meydana gelecek olaylar, bu gece görevli meleklere bildirilir.

4. Cebrâil (a.s.) ve çok sayıda melek bu gecede yeryüzüne inerek Allah’a ibadet eden kulları selamlarlar.

5. Bu gece tan yeri ağarana kadar huzur ve esenlik doludur.

Pek çok hadis rivayetine göre, Kadir Gecesi’nin Ramazan’ın son on gecesinden birinde olması kuvvetle muhtemeldir. Ayrıca Hz. Aişe (r.anha) validemizden rivayet edilen bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber’e ilk vahyin Ramazan’ın 27. gecesinde geldiği bildirilmiştir. (Müslim, Îmân, 252) Bu ve buna benzer rivayetler âlimlerin çoğunluğu tarafından tercih edilerek, Ramazan’ın 27. gecesi, Kadir Gecesi olarak değerlendirilmektedir.

Hiç şüphesiz Kadir Gecesi’ne yetişmek, biz mü’minler için büyük bir kazançtır. Çünkü bu gecede yapılan ibadet bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. Eğer bu gecenin manasını iyi idrak edebilir ve gereği gibi değerlendirilebilirsek, bir ömür boyu kazanabileceğimizden daha fazla ecir ve sevap elde etmemiz mümkün olacaktır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bu gecenin ihyası ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Kim faziletine inanarak ve sevabını umarak Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Teravih, 2; Müslim, Salât, 25)

Kadir Gecesi’ne mahsus bir ibadet yoktur. Ancak, Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne inmeye başladığı bu mübarek gecede özellikle yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i okumalı, manası üzerinde düşünmeli, onunla olan alakamızı gözden geçirerek hayatımızın bir muhasebesini yapmalıyız. Yüce Rabbimizin bizlere hidayet kaynağı ve yol gösterici olarak göndermiş olduğu kitabımızın mesajlarını iyi anlama ve prensiplerini hayatımıza tatbik etme gayreti içinde olmalıyız.

Ayrıca bu geceyi ihya etmek isteyenler kaza ve nafile namazları kılmalı, tövbe ve istiğfar ile günahlarının affını talep etmeli, her türlü istek ve dilekleri için Yüce Allah’a dua ve niyazda bulunmalıdır. Özellikle de Hz. Peygamber (s.a.s.)’in, eşi Hz. Âişe (r.anha)’ye öğrettiği şu dua okunmalıdır: “Allahım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” (Tirmizî, Deavât, 85)

5 Nisan Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan bu gece biz mü’minler için lütuf ve ihsanlarla dolu olan mübarek Kadir Gecesi’dir. Bütün din kardeşlerimizin Kadir Gecesi’ni tebrik eder; bu kadri yüce gecenin Kocaelimiz, ülkemiz ve tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını dilerim.

Mehmet Sönmezoğlu
Kocaeli Müftüsü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.