enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2933
EURO
34,8008
ALTIN
2.393,05
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Hafif Yağmurlu
18°C
Kocaeli
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
26°C

İşte Size Kocaeli Kitap Fuarı

A+
A-

Kitapları keşfetmenin adresi; Kocaeli kitap fuarı 7 Ekim 2023 Seka Park alanı


Okuma kültürünün geliştirilmesi için en önemli araçlardan biri de kitap fuarlarıdır.

Kitap fuarları okurların yayınları keşfetmeleri için en iyi mekânlardır.  Yayınevlerinin,  yazarların ve yeni kitapların keşfedildiği sihirli alanlardır kitap fuarları bana göre.

Fuarların çoğalması sevindiricidir. Bunun yanında, yerel yönetimlerin bu konudaki desteğiyle şehirlerde fuarların ilgi odağı olması da önemlidir. Bunlardan biriside, 7 Ekim 2023 Cumartesi günü Kocaeli’nde 13’üncüsü açılacak olan kitap fuarıdır. Çok geniş bir alan üzerine kurulan fuar belki de alan olarak Türkiye’nin en geniş fuarı olacaktır. İçeriği de oldukça dolu olan fuar etkinlikleri her türden ve yaştan okuyucuya hitap edecek şekilde hazırlanmış.

Kitap Fuarları, sanayi kimliğiyle öne çıkan Kocaali’ye farklı kültürel bir kimlik kazandırmaktadır. Türkiye deki açılan kitap fuarlarının en büyüklerinden olan Kocaeli kitap fuarı, fuar geleneği açısından köklü bir hal aldı. Kitap fuarı Kocaeli’nin göbeğindeki Seka Park’ta gerçekleşiyor. Şehrin merkezinde açılan yegâne fuardır. Ulaşımı kolay. İşten, okuldan çıkıp, 10-15 dakikalık mesafede kitapların içinde kaybolabilirsiniz. Tramvay, belediye otobüsü, fuara tahsis edilen toplu ulaşım araçları yanında, özel araçlar içinde geniş park alanları hazırlanmış bulunmaktadır.

STK’lar: Seka Parktaki fuar alanı yayıncılık sektörüne, kitap fuarında halkla ilişkiler kurmak isteyen ve faaliyetlerini anlatmak isteyenler için de kitap, dergi vb. şeyler satmak isteyenler için stant talep eden STK’lara da fazlasıyla yetecektir. Fiziksel yeterlilik çok rahat görülüyor. Dinlenme alanları, yeme içme alanları, tuvalet vb. hizmetlerde hemen hiçbir aksaklık göze çarpmıyor. Fuar alanının dışında deniz sahilinde geniş gezinti alanları bulunmaktadır. Hiçbir sıkıcı yanı olmayan güzel bir alan, isteyen fuarın hemen dışında piknik yapma imkânına sahiptir. Bu imkânlar Türkiye’deki başka hiçbir fuar alanında bulunmamaktadır.

Önceki fuarlarda gözlemlediğimiz, fuarın açıldığı ilk iki gün ve sonrasında okurların fuara ilgisi kendini göstermektedir. Kocaelililerin fuara akın ettiğini görmek memnuniyet vericidir

ONUR KONUĞU: Kitap fuarının onur yazarının, Ümit Meriç olduğunu duydum. Hani babasının oğlu derler ya, işte Ümit Meriç te, babasının kızı. O babasının eli ayağı olması yanında, babasının gözleriydi aynı zamanda. Cemil Meriç’e kitap okuyan zamanın gençleri bunu müşahede etmişlerdir.

SAHAF: Fuarın en güzel alanlarından birisi benim çok ilgimi çeken kâğıt kokularını onlarca, yüzlerce yıl önceden günümüze taşıyan sahaflar çadırıdır. Kitap fuarları sahaflarla daha zengin ve daha renkli oluyor. Fotoğraflar, plaklar, dergiler,  afişler, posterler çeşitli ürünler fuara çok farklı bir hava katıyor. Cıvıl cıvıl kitap ve insan kalabalığı.  Geçmiş yıllarda fuara olan ilgi de Çok muhteşemdi. Kocaeli kitap fuarı, Türkiye deki Kitap Fuarlarının en kralı diye biliriz gerçekten. Gelen okuyucunun, kitap meraklılarının sorduğu sorulardan, aradığı kitaplara kadar çok farklı bir salon sahaflar salonu.

Her ne kadar yeterli bir kütüphanesi olmayan bir şehir olsa da, 25 yıl önceki gibi, kaynak kitap bulmak için, 65 yaşından sonra da İstanbul’a İSAM’ın kütüphanesine gitsem de bu fuarın açılışını bir sene beklemekte bir zevktir.

Olumlu olumsuz yanları ile kitap fuarlarının açılması, okurların kitaba dokunması, kitapla buluşması çok önemli. Nitelik bakımından Kocaeli kitap fuarlarının önümüzdeki yıllarda daha başarılı olacağından eminim. Yerel fuarlar yayıncı ve yazar ayrımı yapmadan nezih bir ortamda okurlarve yazarların buluşmalarının sürmesi açısından önemini daha da arttırıyor.

Emeği geçen ve Kocaeli de bu geleneği başlatan bütün arkadaşlara ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür etmeyi bir borç biliyorum ve Teşekkür ediyorum.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Halil Aydın dedi ki:

    Osman abi yorumunuzu çok beğendim çok güzel ama aracılığınızla il il büyükşehir belediyesi kültür müdürlüğüne bir şey iletilmesini isterim bütün ilçelerden ortaokul öğrencileri kitap alanına belediye tarafından taşınacak ilçelerin tamamındaki listelere baktım aşınacak olan ortaokulların içerisinde hiçbir İmam Hatip ortaokulu yok eğer bunu bilerek yapıyorlarsa sözüm yok bilmeyerek yapıyorlarsa ne diyeyim buna hiç sözüm yok Yola çıkanlarla yolda bulduklarını değişenler acaba bunlar mı diye düşünmeden edemiyorum saygılar sunuyorum bu siteme mi ilçe şubeme müdürüne de ilçe milli eğitim müdürüne de ilettim doğrusu ben onlar adına utanç duydum ayıptır