enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
18°C
Kocaeli
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

İnsanlar sloganla güdülmez

A+
A-

Şuuru İğdiş Edilen Bir Nesil

Şuurun iğdiş edilmesi Cemil Meriç’in kullandığı bir tabir.  Gençliğin Düşünme ve okuma alışkanlığını kaybetmesi için icad edilmiş olan dijital dünya gençliğin afyonu haline getirilmiştir, şuurunu iğdiş etmiştir.

Artık gençlerimiz, nur akan oluktan içmek yerine kir akan oluğu tercih etmeleri için birileri tarafından zorlanıyorlar. Yaşatmamız gereken değerlerimizi öldürmek için, yaşatmak için yaşayanlarla,öldürmek için yaşayanlar arasında ki mücadeleyi, öldürmek için yaşayanlar kazanmışa benziyorlar.  Bir mum yanıyorsa diğer mumların sönmesi önemli değildir. Yaşamak ve yaşatmak için yaşayanların elindeki ümit mumlarından biri yandıkça öldürmek için yaşayanlar kazanamayacaktır. Onların söndürdükleri mumları yakacak tek mumumuz sönmemiştir.

Değerlerimize sahip çıkmalıyız, kendi değerlerimizi yaşatmalıyız. Değerlerimizi nasıl anlamalıyız. Bu konuyu Acar Baltaş Hoca şu şekilde izah ediyor:

Değerler, kuşların toplu uçması ve balıkların sürüler halinde yüzmesine benzetilir.”

“Kuş sürüsü, yükselir ve alçalırken,  adeta tek bir yerden kumanda ediliyormuşçasına, tek bir organizma gibi hareket eder.

Kuşların uçuşlarında uydukları bu davranış kurallarını, onların uyumlu bir birliktelik oluşturmaları için uydukları değerlere benzetebiliriz.

“ Değerler, kişinin varlık sebebi midir? Hayatta ne elde etmek istiyorum? Elde etmek istediklerime ulaşmak için seçeceğim yol nedir? Ve konuştuklarım, davranışlarım bir birine uyuyor mu? Sorularına verilecek cevaplarla şekillenir. “

Kararlarımıza ve davranışlarımıza da değerlerimiz yön verir. Değerler, kurallar ve kararlar için pusula görevi görürler. Bir topluluk, gücünü topluluğu oluşturan şahısların paylaştıkları ortak değerlerle pekiştirir. Eğer ortak değerlerimiz yok olmuş, aşınmış ise, o zaman toplumda kargaşa ve anarşinin hâkim olması kaçınılmazdır.

Yabancı ideolojilerle birlikte yabancı değerler de gençlerimizi yanlış yönlere yönlendirmektedir.

Cemil Meriç, bu ideolojileri şöyle izah ediyor.
“izm”ler(ideolojiler) “idrakimize giydirilen deli gömlekleridir” ve bunların toplumumuzda hüsnü kabul görmesi, Batı kaynaklı olmalarındandır.

Halbuki, Cemil Meriç, Batı’dan gelen bütün ideolojiler birer“konserve”
düşüncedir ve ancak Tanrı’yı saf dışı bırakan toplumların kılavuzu olabilir” diye de  toplumumuzu uyarmıştır.

Artık bütün izimler “Dijitalizm” tarafından yutulmuştur. Dijital dünyanın en önemli yeteneklerinden biri de topluluk oluşturmak.

Topluluk odaklı iletişim, etkileşim ve hedefe kısa hızlı kolay yoldan ulaşmaya yönelik bir çalışma bir stratejidir dijitalizm. Gençliğimizi dijital dünyaya teslim etmemenin yollarını aramalıyız. Değerlerimizi dijital dünyada da korumalıyız.

“Toprak sarsılıyor hep birden esfel-i safiline yuvarlanmak istemiyorsak, gözlerimizi açmalıyız. İnsanlar sloganla güdülmez.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.