enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
18°C
Kocaeli
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

Gençliğin İmanını İktidar İle Çaldılar

25.04.2022
A+
A-

Bir dönem yazar Emine ŞENLİKOĞLU’nun çok meşhur bir eseri vardı;

“Gençliğin imanını sorular ile çaldılar” (ilk basımı seksenli yıllardı sanırım)

O dönemde yer alan pozitivist, modernist akım stratejik tuzak sorularla gençliği imani açıdan baya bir sapmaya itiyordu. Bunun üzerine Şenlikoğlu bu eseri kaleme almıştı. O modernistler şu an halen olsada kanımca bugün ise durum çok daha farklı vaziyette cereyan etmekte.

Çünkü bugün çok uzun zamandır iktidarda Siyasal İslam kökenli bir liderin öncülüğünde, dindar kesimin de temsilciliğini yapan yada büyük kitlesel oyunu alan bir cenah var.

Bu cenahın siyasetinde yapmış olduğu her eylem her söylem her icraatı içinde yetişen bir nesli büyük bir etkisi altına alıyor. Bu etki çerçevesinde söylem ve eylemlerin, icraatların detayına girmeden sonuç üzerinden bakar isek bu dönemde kendi içindeki nesilde Deist, Ateist, Agnostik gibi imani sapmaların önceki dönemlere nazaran çok daha tavan yaptığını ve oranın yükseldiğini görüyoruz. Hatta bu oran Şenlikoğlu’nun kitabı yazma gereğini duyduğu dönemin bile çok daha üstünde. Ki o dönemde bu cenah büyük hem siyasal hem sosyal hemde kamusal yoğun baskı altındaydı. Bu ayrıntıya rağmen böylesi durum neden cereyan ediyordu?

Çok geniş cevap ve izahları isteyen bir konu olmasına rağmen bir köşe yazısına sığacak birkaç cümle ile özün özü nihayetinde bir cevap sunalım buna.

Müslümanların bütün baskılarının üstünden kalktığı kamuda, siyasette, ticarette, cemiyette, ibadette ve cemaatte bu alanlarda özgürce olabildiği dönemde bu sonucun cereyanı çok fazla iktidarda kalmak pahasına ilkelerden değerlerden ödün vermedir. İktidarda kalmak adına yapılan birçok yanlışın İslam adına yapıldığı zannını oluşturmaktır.

Ve böylelikle gençliğin imanı iktidar ile çalınmaktadır.

Zafer ile değil sefer ile mükellefiz diyenler, devamlı suret ile zaferin emrine amade olmuşlardır. Zafer araçtan amaca, sefer amaçtan araca dönmüştür.

İşin ilginç yönü ise iktidar yaşanan ve varılan bu durumdan övünç ve iftihar duymaktadır.

Ne demişti merhum Cem KARACA bir şarkısında;

BİNDİK BİR ALAMETE GİDİYORUZ KIYAMETE…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.