enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5609
EURO
34,7605
ALTIN
2.492,10
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
18°C
Kocaeli
18°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
23°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
22°C

Doğu’nun asırlardır değişmeyen lezzeti

Doğu Anadolu’nun vazgeçilmez yemeklerinden olan taş köftesi yemeği, asırlardır ilk günkü lezzetini kaybetmeden sofralarda yer alıyor.

Doğu’nun asırlardır değişmeyen lezzeti
04.09.2020
A+
A-

– Manda ve sığırın sırt etinden tokmakla taş üzerinde dövülerek elde edilen kıyma ile hazırlanan taş köftesi yemeği, sofraları süslüyor


– Taş köftesi ustası Pınar Bindik:


– “Mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti taş köftesidir. Geçmişten, annelerimizin ellerinden bugüne gelmişti. Bu köftenin en büyük özelliği sert olması ve etinin tokmakla taş üstünde dövülerek hazırlanmasıdır”


– Vatandaşlardan Murat Akkuş:


– “Bu, benim çocukluğumdan alışık olduğum, neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş bir lezzetimizdir. Burada bunu yapan bir ustayı bulmak ve tekrar bu tadı almak çok güzel bir duygu”

 

 

Manda ve sığırın sırt etinden tokmakla taş üzerinde dövülerek elde edilen kıyma ile hazırlanan taş köftesi yemeği, değişik baharatlarla pişirilerek tandır lavaşıyla servis ediliyor.

 

Suyuna ekmek doğranarak yenilmesiyle bilinen taş köftesi, önemli ve özel günlerde tüketilmesinin yanı sıra turistik amaçlı da tercih edilen yemekler arasında.

 

Taş köftesi pişiren işletmecilerden Pınar Bindik, müşterilerin yoğun taleplerine karşılık vermekte zorlanıyor.

 

Kent merkezinde işlettiği lokantada yöresel yemekler pişiren Pınar Bindik muhabirimize, taş köftesinin hem hazırlanışı hem de sunumu açısından dikkat çeken ve ilgi gören lezzetli bir yemek olduğunu söyledi.

 

– “Bu köftenin en büyük özelliği etinin tokmakla taşta dövülmesi”

 

Taş köftesinin bölgeye özgü yemeklerden olduğunu belirten Bindik, “Mutfağımızın vazgeçilmez lezzeti taş köftesidir. Geçmişten, annelerimizin ellerinden bugüne gelmiştir. Bu köftenin en büyük özelliği sert olması ve etinin tokmakla taş üstünde dövülerek hazırlanmasıdır.” dedi.

 

Yemeğin sıradan bir etle hazırlanamayacağını aktaran Bindik, “Köftede kullandığımız etin taze kesilmiş olması, taşta dövülmesi ve aynı gün içinde yemek olarak hazırlanması lazım. Köfteyi taş üstünde tokmakla dövüyoruz, içerisine belli baharatlar ekliyoruz ve özellikle kırık nohuttan elde ettiğimiz lapa ile yoğuruyoruz. Köftenin bir diğer özelliği de içerisinde reyhan ve ekşi erik katılmasıdır.” diye konuştu.

 

En güzel köftenin manda etinden yapıldığına dikkati çeken Bindik, şunları söyledi:

 

“Biz gözümüzü açtığımızda bir evin kızı anne ve ninesinden ilk öğrendiği şey yemek yapmaktı. Kültürümüz, yaşantımız değişti, günümüzde çocuklarımız fast food ürünleri tüketiyor. Özellikle yöresel yemeklere ağırlık vermemdeki en önemli sebep çocuklarımızı yöresel yemeklere alıştırmak, sağlıklı beslenmelerini sağlamak ve kültürümüzü öğretmektir.”

 

– “Taş köftesi kaybolmaya yüz tutmuş lezzetimizdir”

 

Taş köftesi yiyen vatandaşlardan Murat Akkuş, “Bu, benim çocukluğumdan alışık olduğum, neredeyse kaybolmaya yüz tutmuş bir lezzetimizdir. Burada bunu yapan bir ustayı bulmak ve tekrar bu tadı almak çok güzel bir duygu. Özellikle gençlerin fast foot yemekleri yerine bu yemeği yemesini tavsiye ederim.” dedi.

 

Müşterilerden Tünay Türkeli de “Bu yemek geçmişte genç kızlarımızın ilk öğrendiği yemekti. Her ne kadar uzak olsak da Iğdır’a gelip bunu yemeden gitmiyoruz. Yapanların ellerine sağlık, güzel ve lezzetli olmuş. Bu lezzetleri bir kere tadan yöresel yemek yapan yerlerden vazgeçmiyor, ben de yöresel yemek yapan yerlere ayda en az 3 kez uğruyorum. Taş köftesi de benim vazgeçemediğim bir lezzettir.” diye konuştu.

 

 

KAYNAK:AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.