enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5273
EURO
34,6828
ALTIN
2.488,84
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Az Bulutlu
17°C
Kocaeli
17°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
24°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C

DEĞER DEVRİMİ

29.08.2020
A+
A-

İradenin bedeli acı olur, en acı gerçek iradedir. Yalnız her acı hak değil bazen de hak edilmiş acıdır.

 

Burada devreye vicdan girer, hem içe dönük hem dışa dönük. İçe dönük vicdan insanı korur. Yalnız dışa dönük vicdan çok risklidir. İçe dönük sadece korur ve bireyseldir. Dışa dönük olan ya kötülüğü karakterize eder ya da dönüşür, gelişir silaha döner. Silah her zaman kötülük ve şiddet içermez, bazen adalet dağıtır. Dışa dönük ağırlıklı vicdan, özgürlüğe değil adalete baskın bir irade.  Sosyal ve özel ilişkilerde zararı minimal seviye çeker.

 

İradenin de vicdanın da bir sonu sınırı vardır. Bu aşamada bir nevi sonsuzluk, sınırsızlık addeden arzu ve merhamettir.  Arzu ve merhametin en tehlikeli hali kendisini irade ve vicdan şekline bürümesidir.

 

Bu durum kişiler tarafından çok zor fark edilir hatta çoğu zaman fark edilmez. Tüm bu sarmalın içinde arzu ve merhamete bürünmüş olan irade ve vicdan, özgürlük tanımı ile meşrulaştırılır. Bu meşrulaştırılmaya yapacağınız itiraz, mücadele, sizi otoriter, totaliter, anarşist, aykırı, radikal gibi ithamlarla, fişlemelerle karşı karşıya bırakacaktır.  Bu ithamları olmadığınızı anlatmaya çalışırken, anlatmak istediğinizin anlamı çoktan yok olmuş olmaktadır.

 

Tüm bu değer, kavram karmaşasının içinden nasıl çıkabiliriz o zaman diye bir soru akıllara gelebilir.

 

Bu kavramlar izaha muhtaç iken daha çok yaşamaya muhtaç vaziyettedirler.

 

Öncelikli izaha kendimizde yaşamaktan başlamalıyız. Sonrasında yaşatmaktan. Eğitimsel, toplumsal, kültürel ve inançsal dünyaya yansıtmasını organik bir hiyerarşiye dayandırmalıyız.  Bu duruma uygun düştüğünü düşündüğüm bir motto ile yazımızı sonlandıralım;

 

“ Kalkınmaktan vazgeçmek pahasına ADALET”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.