enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5306
EURO
34,8564
ALTIN
2.423,34
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Hafif Yağmurlu
26°C
Kocaeli
26°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Biz Biriz Kardeşiz

29.08.2020
A+
A-

Bugün yazacağım yazıda biraz dertli biraz hüzünlü ama elbette umudumu kaybetmemiş bir şekilde yazıyorum. İnanıyorum ki eskisi gibi olacağız, komşumuzun durumundan haberdar olup onların ihtiyaçlarını gözeten bir ümmet ve millet olacağız ki Allah’ta bizi gözetsin.
Bileceğiniz üzere hadiste buyuruluyor; “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.”

Bir soralım kendimize… Bugün kaç kişiden haberdar olduk, kim aç kim tok kimin ne derdi var, kiminle ilgilendik.

Oturduğumuz mahallede, hatta oturduğumuz apartmanda bir kaç isim ya bilir ya bilmez hâle gelmişiz. Bu mu bizim komşuluk anlayışımız, geleneğimiz, çocuklarımıza bırakacağımız örfümüz adetimiz yani en büyük hazine olan tertemiz, kalpten olan kültürümüz, mirasımız…

Biz hiç tek başına yemek yememiş olan Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’ın ümmeti degil miyiz?

Zira Peygamber efendimiz;
“İki kişinin yemeği üç kişiye yeter, üç kişinin yemeği de dört kişiye yeter” buyurdu.

Eskiden büyüklerimiz akrabayı komşuyu davet ettiği gibi bir de masaya bir tabak bir çatal fazla koyarlarmış. Olur da Peygamber teşrif eder diye veya onun geldiğini hayal ederler sonrasında afiyetle ve muhabetle yemeklerini yerlermiş.

Şimdi ise geldiğimiz durumu gözler önüne aldığımızda içler acısı.

Gelen yok giden yok, bayramdan bayrama olursa ziyaretler olmazsa uzaktan uzağa mahcup edalarla kısa telefon görüşmeleri.

Bizim aile, akraba, komşuluk geleneğimiz bu mu? Bu mu örfümüz adetimiz? Ne olduda bu hale geldik, altlı üstlü oturduğumuz komşularımıza bir merhabayı bile fazla görür olduk. Akşam ezanı okunmadan bir kap sıcak yemek alıp kapılarını çalmadık komşularımızın.

Var kardeşlerim inanın bana var, karşılıklı oturan ve aynı anda evden çıkarken yüz yüze bakmayan selamlaşmayan komşular var.

Sadece lafta komşuluk.

En basit örneği kendimden vereyim; kapı komşumuz orta yaşlı bir çift, kırklı yaşlardalar. Taşındığımız günden beri ne bir tebessüm ne bir selam.

Adamın yanından geçerken “selamun aleyküm” diyorum, adam bana bakmıyor bile.

O kadar üzülüyorum ki adam için, torunlarına bıraktığı gelecek için örfümüze adetimize verdiği zarar için. Ama değiştirmek bizim elimizde kardeşlerim, Peygamber efendimizin buyurduğu gibi, selamı yayalım, soralım birbirimizin halini hatırını, bir kap yemeğimizi paylaşalım komşularımızla, yakınlarımızla, hasta ziyaretlerine gidelim, akrabayı unutmayalım, Sıla-i Rahim yapalım, ayakta tutalım birbirimizi, kardeşliğimizi.

Unutmayalım her zaman kurduğumuz o cümleyi; biz biriz kardeşiz. Hepimiz bu kültürün evlatlarıyız. Unutmayalım büyüklerimizin kurduğu güzel komşulukları. Unutmayalım kendimizi. Kaybetmeyelim en değerli varlığımızı, kültürümüzü.

Cumamız tatil olması duasıyla
Hepimizin Cuma bayramı mübarek olsun.

Enes Doğaner.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.