enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kocaeli
Açık
19°C
Kocaeli
19°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Açık
27°C
Çarşamba Çok Bulutlu
21°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C

Abdullah KAYA ve Faruk BOSTAN’a şantaj mı yapıldı ?

Kocaeli’de yerel bir gazetenin imtiyaz sahibi olan Faruk Bostan ve Selam tv genel müdürü Abdullah Kaya’nın tutukluluğu devam ediyor.

Abdullah KAYA ve Faruk BOSTAN’a şantaj mı yapıldı ?
04.06.2022
A+
A-

Tutukluluk sürecinin öncesi ve sonrasını Yedi Kıtada Haber gazetesine Kocaeli İlme Hizmet Vakıf yöneticisi Abdullah Kaya’nın kardeşi Üzeyir Kaya anlattı.


Kocaeli’de haftalık gazete ve internet haber sitesi olarak yayın yapan Kocaeli Halk Gazetesinin imtiyaz Sahibi Faruk BOSTAN ve Selam TV’nin Genel Müdürü Abdullah KAYA’nın şantaj suçlaması ile 19 Mayıs tarihinde gözaltına alınıp tutuklanması olayının Kocaeli’de etkin bir şekilde muhalefet yapan ikilinin susturulmasının amaçlandığı bir kumpas olduğunu değerlendiriyoruz.

GAZETENİN TÜM BİLGİSAYARLARINA EL KONULDU

Üç işadamının şikayeti üzerine savcılık tarafından başlatılan soruşturma neticesinde 19 Mayıs’ta gazete binasında arama yapılarak tüm bilgisayara el konuldu. Şikayetçilerden Yunus MERTTÜRK; gazetenin usulsüzlüklerini gündeme getirmesi nedeniyle Valilik tarafından kapatılan Körfez ilçesindeki bir taşocağının işletmecisi. Diğer şikayetçi Hüdaverdi ÇİÇEK ise; Marmara denizine hayvan dışkısı dökerek çevre kirliliğine sebep olan Vadi Besicilik adlı firmanın sahibi.

Şikayetçilerden üçüncü işadamı İbrahim BIYIKLI, savcılıkta yaptığı şikayet ifadesinde Faruk BOSTAN ile birlikte suçlamaya Selam TV Genel Müdürü Abdullah KAYA’yı da ekleyerek operasyonun genişletilmesini sağladı. Kocaeli Ticaret Odasına aday olarak yoğun reklam çalışmaları yapan İbrahim BIYIKLI’nın, kendisi ile ilgili haberlerin şantaj amaçlı olarak yapıldığına dair yaptığı şikayetten 5 gün sonra gözaltına alıp tutuklandıkları öğrenilen iki muhalif gazetecinin bu yolla susturulmaya çalışıldığını söyledi.

MÜŞTEKİLERİN DERDİ BÜYÜK

Üzeyir Kaya gelinen noktada millet ve devlet için üzüldüğünü beyan ederek sözlerine şöyle devam etti: Şantaj yaptığı iddiası ile Faruk BOSTAN’dan şikayetçi olan iş adamlarından Yunus MERTTÜRK ile Cezmi ÇİÇEK’in yasalara aykırı faaliyetleri hakkında yapılan haberlerden rahatsızlık duyarak gazeteye karşı husumet besledikleri ve gazeteyi susturmayı amaçladıkları düşünüyorum. Kocaeli Halk Gazetesi tarafından yapılan haberler sonrasında işlettiği maden ocağı Valilik kararı ile kapatılan Yunus MERTTÜRK’ün şikayetinde doğrudan şantaj suçlaması bulunmuyor. MERTTÜRK’ün ifadesinde Faruk BOSTAN benden 6 milyon TL koparmak için bu haberleri yapıyormuş şeklinde soyut bir iddia yer alıyor. Faruk BOSTAN’ın ise yasalara aykırı şekilde çalıştırılan taşocağı ile ilgili sadece haber yapmakla yetinmeyip konu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu, savcılık başvurusundan 8 saat sonra Valilik ekiplerinin taşocağındaki faaliyeti durdurduğu ve firma sahibinin 5 yıldır işlettiği taşocağını 10 günde tahliye ettiği bu nedenle Faruk BOSTAN’a karşı büyük bir husumet duyduğunu düşünüyorum.

HAYVAN GÜBRESİYLE DENİZİ PİSLEYEN ÇİFTLİK SAHİBİ DE HABERLERDEN RAHATSIZ

Geçtiğimiz Nisan ayında Gölcük sahiline vuran 500 ton civarı gübreyi Beyoğlu deresine boşaltarak çevreyi kirlettiği nedeniyle Valilikçe hakkında 367 bin TL para cezası kesilen Vadi Besicilik adlı firmanın sahibi Cezmi ÇİÇEK, Faruk BOSTAN’a şantaj suçlamasında bulunan ikinci isim. Kocaeli Halk Gazetesinde yayınlanan sahibi olduğu firmanın dereye hayvan gübresi döktüğü haberlerinin yalan olduğunu ve Faruk BOSTAN’ın kendisini iş yerinin dahili telefonundan arayarak kendisinden 750 bin TL borç para istediğini iddia eden Cezmi ÇİÇEK savcılıkta verdiği ifadesinde bu istek karşısında sana 750 TL dahi vermem dedim. O da benim dereye hayvan gübresi pisliği attığımı haber yaptı. Bu iddialar yalan, firmamı karalamaya çalışıyor diyerek şikayetçi oldu.

HAYVAN PİSLİĞİNE JANDARMADAN SUÇÜSTÜ

Bir çok yerel ve ulusal gazetede denize hayvan pisliğini boşalttığı tespit edilerek hakkında Valilik tarafından 367 bin TL ceza uygulandığı haberleri yer alan Vadi Besicilik isimli firmaya Jandarma tarafından önceki gün (2 Haziran’da) gerçekleştirilen baskınla yapılan tespitlerde tesis içinden dereye gizli borular döşenerek hayvan pisliği ve insan pisliğinin dereye atılarak çevreyi kirlettiği tutanak altına alındı.

BUNU DA İNKAR ETTİ

Faruk BOSTAN’ın yaptığı haberi yalanlayıp BOSTAN’ı şantaj için böyle haber yapıyor diye suçlayan Cezmi ÇİÇEK, Faruk BOSTAN cezaevinde iken tesisine yapılan baskını bu sefer Faruk BOSTAN’ı karalamak için kullanamayınca bu sefer İhlas Haber Ajansını hedef alarak haberleri yalanlama yolunu seçti. Cezmi Hüdaverdi ÇİÇEK reklam verdiği yerel medya üzerinden haberlerin yalan olduğunu duyurdu. Ancak haberlerin yalan olduğunu duyurmak için görselini paylaştığı Jandarma tarafından tutulan tutanakta da Hüdaverdi ÇİÇEK’e ait besi çiftliğinden gelen borularla çevrenin kirletildiği doğrulanıyor.

1 MİLYON İSTEDİLER İDDİASI

Faruk BOSTAN’ı susturmak için girişilen kumpas organizasyonunda üçüncü şikayetçi olan İbrahim BIYIKLI ise KOTO Başkanlık seçimleri ile ilgili olarak kendisinden 1 milyon TL istenildiğini iddia etti. Faruk BOSTAN ile ilgili operasyona Abdullah KAYA’nın da eklemlenmesi için özel kurgulanan bir ifade verdiği düşünülen İbrahim BIYIKLI’nın verdiği ifadesinde Faruk BOSTAN’ın kendisine “son 1 ay çok önemli, düşünsene basında böreğinden şu çıktı, pastandan bu çıktı, tatlından taş çıktı diye haber yapsam Necmi’nin gazeteleri ticaretini bitirir” dediği iddia ediliyor. Kocaeli Ticaret Odasının mevcut başkanı Necmi BULUT’un da adının geçtiği, kendisini hedef yapması halinde Faruk BOSTAN’a 200 bin TL vereceğinin söylendiğinin yer aldığı ifadelerde Abdullah KAYA’nın da gazetenin sahibi olduğunu iddia eden İbrahim BIYIKLI, Abdullah KAYA’nın Faruk BOSTAN ile birlikte kendisinden 1 milyon TL para istendiğini iddia ederek iki gazeteciden de şikayetçi oldu. Abdullah KAYA’nın bu nedenle operasyona dahil edildiği öğrenildi.

FARUK BOSTAN’A SUİKAST GİRİŞİMİ İLE BAĞLANTILI OLABİLİR Mİ?

Kocaeli Halk Gazetesinde yer alan bilgilere göre gazeteci Faruk BOSTAN 06.10.2021 tarihinde aracıyla seyir halinde iken içinde iki kişinin bulunduğu bir aracın saldırısına uğradı. Faruk BOSTAN’ın aracına sol arka teker hizasından çarparak aracı ters istikamete döndürerek durduran saldırganların “kar maskeli ve ellerinde siyah tabancalarla araçlarından inip Faruk BOSTAN’a suikast teşebbüsünde bulunacakken Faruk BOSTAN’ın durumu fark edip ters yoldan hızlıca uzaklaştığı, işyerine giderek derhal polise haber verdiği belirtiliyor. Faruk BOSTAN, biri Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde işçi, diğeri belediyenin tüm ihalelerini alan Haldız Grup adlı firmanın sahibi olan Mecit HALDIZ’ın öz yeğeni olan saldırganların kendisini 4 saat boyunca takip ettiğini dedektif gibi yol üstünde yer alan işyerlerini gezerek, güvenlik kamera kayıtlarını inceleyerek ortaya çıkarmış.

 

SADE SUSTURMAK DEĞİL, VAKFIN PARASINA DA ÇÖKMEK İSTİYORLAR

Abdullah KAYA’nın yerel yöneticilere muhalefeti nedeniyle susturulmak istenilmesinin yanında idarecisi olduğu Kocaeli İlme Hizmet Vakfı’nın kamulaştırma bedeli olarak belediyeden tahsil ettiği 20.5 milyon TL’ye de çökülmek istenildiği belirtilerken, bu çökme operasyonu hakkında tehditler alan Abdullah KAYA’nın konuyu savcılığa intikal ettirdiği, ancak kendisini tehdit eden, şantaj yapan Tahsin KESKİN isimli kişi hakkında savcılık tarafından hiçbir işlem yapılmazken, Tahsin KESKİN’in İbrahim BIYIKLI’nın şahidi olarak verdiği ifade üzerine Abdullah KAYA operasyon yapıldığına dikkat çekiliyor.

AV.GÜRKAN BİÇEN’DEN ŞOK İFADELER

Abdullah KAYA ve Faruk BOSTAN’ın tutukluluğu ile ilgili belgeleri inceleyen Av.Gürkan BİÇEN sosyal medyada yaptığı paylaşımda şok ifadeler kullanıyor. İşte o ifadeler;
Bana sorarsanız Kocaeli’nin idari ve adli bürokrasisi din tüccarı Şevki ve avenesine boyun eğmiş halde. Okuduğum dosya kapsamı ve cezaevinde yaptığım görüşme itibariyle, Kocaeli İlme Hizmet Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Kaya ile Kocaeli Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bostan’ın şantaj iddiasıyla tutuklanmalarının başkaca bir gerekçesini göremiyorum.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Şantaj suçlaması gazetecileri susturmak için kullanılan en etkili yollardan biri olarak görülüyor. Hem vatandaşa karşı gazetecilerin itibarının hedef alındığı bu suçlama ile “gerçekleri yazmak için değil, para için bu haberleri yapıyorlar” şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Kocaeli’deki kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre geçtiğimiz şubat ayında öldürülen Ses Kocaeli sahibi Güngör ARSLAN’da 250 TL para istedi diye maruz kaldığı şantaj suçlaması ile 7 ay boyunca cezaevinde tutulmuş.

O dönem Kocaeli’nin en etkili muhalif gazetecilerinden olan İsmet ÇİĞİT ile birlikte Ses Kocaeli gazetesini çıkartan Güngör ARSLAN cezaevinden çıktıktan sonra İsmet ÇİĞİT, Tahsin KESKİN tarafından transfer edilerek gazetesinde adeta yalnız bırakılmış. 2022 yılı Ocak ayı itibariyle Tahsin KESKİN’in sahibi olduğu Zirve Kocaeli gazetesinde yazmaya başlayan İsmet ÇİĞİT’in yazılarında artık yerel yönetimlere karşı tek kelime muhalefet yapmadığı, yazılarını rakı-balık-yemek ve Kocaelispor konularına değindiği görülüyor.

İsmet ÇİĞİT’in Zirve Kocaeli Gazetesine transfer edilerek Güngör ARSLAN ile birlikte oluşturdukları muhalefet bloğunun Güngör ARSLAN’ın öldürülmesi ile birlikte tamamen çökertilmiş olduğu değerlendiriliyor. Bu nedenle etkili muhalif ses olarak gündem belirleyen hale gelen Abdullah KAYA ve Faruk BOSTAN’ın Güngör ARSLAN cinayetinden sonra hepten hedef haline geldiğini, haksızlıklara itiraz edebilen tek ses olduklarını dile getiren kaynaklarımız bu tutuklama operasyonu ile bu kanat da çökertilmiş oldu.

Hukuki olmayan bu durumun ne kadar süreceği de operasyonu yapanların vicdanına kalmış. Ortada hukuki bir durum olmadığından sürecin ne kadar devam edeceğini de kestirmek zor şeklinde görüş belirtiyorlar dedi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.